nieuws &

Ons voedselsysteem: verschrikkelijk én beter dan ooit
Wat zegt ons eten over de wereld waarin we leven? Tijdens een avond in Pakhuis de Zwijger gingen Joris Lohman en Kadir van Lohuizen, onder leiding van Desiree Hoving, in gesprek over de paradoxen van ons voedselsysteem. Over Nederlandse tomaten die groeien in perfect gecontroleerde kassen, hypermoderne slachterijen waar varkens met de precisie van een lopende band worden verwerkt en waarom een derde van ons voedsel nooit een bord bereikt. Over de vraag: kunnen we iedereen voeden zonder de aarde uit te putten?

Systeemdenken in de voedselketen: naar een duurzamer voedselsysteem
"De supermarkten zijn de boosdoeners met hun woekerwinsten!" "Boeren willen niet veranderen!" "De consument kiest alleen voor goedkoop!" Klinkt herkenbaar? In discussies over ons voedselsysteem worden de problemen vaak afgeschoven op een specifieke groep, alsof het vraagstuk kan worden opgelost door een schuldige aan te wijzen. De oplossing ligt echter in samenwerken. En iedereen in de keten, van producent tot consument, heeft een rol in deze verandering.

Van voedselverspilling naar voedseltransitie: ketensamenwerking
De roep om voedseltransitie is geen nieuwe trend of tijdelijk modewoord. Het is een fundamentele herziening van hoe we voedsel produceren, distribueren en consumeren. Zoals Joris Lohman, oprichter van Food Hub, in zijn boek Boter, kaas en havermelk aangeeft, kunnen we de uitdagingen van ons voedselsysteem alleen aangaan door niet te vervallen in tegengestelde kampen, maar door samen te werken. De voedseltransitie is een collectieve verantwoordelijkheid en samenwerking binnen de keten is daarbij onmisbaar.

Geen korte check, maar echt in gesprek – Wout Bierens over het succes van financieringstafels
Voedselondernemers op zoek naar financiering hebben er waarschijnlijk wel ervaring mee: het financieringslandschap is behoorlijk versnipperd. Financiers weten ondernemers niet goed te vinden of zijn (te) risicomijdend; ondernemers zien door de bomen het bos niet meer. Hoe kunnen we dat oplossen? Niet door minder soorten financiering aan te bieden, maar wél door meer samen te werken. We vroegen Wout Bierens, mede-organisator van de Food Hub financieringstafels, hoe die tafels kunnen helpen.

Boter, kaas en havermelk: dit boek legt uit waarover je je nou écht druk moet maken
Na vijftien jaar reizen door het voedselsysteem en honderden keren ‘transitiecollege’ geven, wist Joris Lohman wat hem te doen stond: zijn kennis, ideeën en opvattingen in een boek gieten. Het basisboek voor iedereen in het voedselsysteem – oftewel iedereen, want eten doen we allemaal. Boter, kaas en havermelk verschijnt op 28 september bij Unieboek Het Spectrum. Wat kunnen we van Joris’ eerste boek verwachten?

Analyse van alle voedselvisies laat zien: we zijn het over heel veel dingen eens
Dat het niet langer kan zoals het gaat, dat durft iedereen in het voedselsysteem wel hardop uit te spreken. Iedereen weet dat het anders moet. Maar hoe moet het dan precies worden? Daar raken we maar niet over uitgepraat. We concentreren ons op de verschillen en conflicten en brengen allemaal een eigen voedselvisie uit. Maar de analyse van hoogleraar Imke de Boer laat zien: zo verschillend zijn die visies helemaal niet.

Zó smaakt de geschiedenis van de slavernij
Vandaag, 1 juli, is het Keti Koti (‘ketenen gebroken’ in het Sranantongo) – de herdenking en viering van de officiële afschaffing van de slavernij in 1863. Op deze dag wordt van oudsher vaak heri heri gegeten, een Surinaams gerecht met cassave, zoete aardappel, ei, bakabana en bakkeljauw. Dankzij ‘Free Heri Heri for All’ kan heel Nederland nu meeproeven van dit bordje geschiedenis.

Jawel, verandering begint wél bij jou – bij wie anders?
Hoor jij ook zo vaak dat stemmetje zeggen: is dit het nou? Kan/wil/moet ik niet iets méér betekenen voor de wereld? Grote kans van wel, anders was Rutger Bregmans Morele ambitie nooit zo’n bestseller geworden. Met de Net Positive Young Academy geven we ‘morele ambitie’ handen en voeten, en leiden we een nieuwe generatie professionals op tot veranderaars.

Ons favoriete rotgevoel
In het voedsel- en landbouwdebat ligt veel nadruk op de dingen waarover we het maar niet eens kunnen worden. Daardoor komen we maar moeizaam vooruit. Maar volgens Joszi Smeets is de wereld van voedsel en landbouw veel eensgezinder dan je denkt.

Hoe kan de bank moeilijk financierbare plannen tóch mogelijk maken?
Innovatieve voedselondernemers hebben vaak meer dan traditionele bankleningen nodig om hun ambities te realiseren. Hoe kunnen bankiers in de snel veranderende wereld van voedsel en landbouw wél waarde toevoegen voor deze ondernemers? Met deze vraag gingen bankiers, ondernemers en ontwerpers aan de slag tijdens de eerste Food Forward activatiedag.

Felicitaties aan de hele familie
Vrijdag 22 maart was een beetje grijs van buiten, maar hartverwarmend binnen de muren van het Flevolandse Natural Pavilion. Tientallen boeren en niet-boeren stroomden binnen, sommigen op klompen, anderen kwamen op de OV-fiets. Op De vijfde Nieuwe Boerenfamiliedag hebben we oude familieleden begroet en nieuwe gezichten verwelkomd.

Vijf jaar buiten de gebaande paden
De Nieuwe Boerenfamilie is jarig, hoera! Na vijf jaar is NBF uitgegroeid tot een volwassen platform waar al talloze boeren en niet-boeren elkaar vonden. En vijf jaar NBF betekent ook: vijf edities van de Boerenversneller, hét veranderprogramma voor boeren die het anders willen. Maar liefst 75 boeren deden al mee aan deze agrarische accelerator en brachten hun bedrijf in de versnelling. We vroegen vier van hen waar ze nu staan, en wat de Boerenversneller ze heeft gebracht.

Het geeft niks als je met worst begint en met een ijsje eindigt
Food Hub en Kitchen Republic slaan de handen ineen! Eindelijk, zou je kunnen zeggen. Want ze kennen elkaar al jaren en hebben al vaker hun kennis met elkaar gedeeld. Maar nu is het tijd voor een serieuze samenwerking, in de vorm van de Food Business Toolkit, een ‘levend document’ met daarin álles wat je als beginnende voedselondernemer wil weten. Joszi Smeets (Food Hub) en Bart-Jan Veldhuizen (Kitchen Republic) leggen uit hoe en wat.

Nevenactiviteit voor de boer: een duurzame oplossing?
Boeren die naar een betere toekomst zoeken, denken vaak aan het uitbreiden van hun bedrijf met nieuwe activiteiten. Deze nevenactiviteiten moeten leiden tot meer en stabielere inkomsten. In deze column deelt financieel expert Jeroen van IJzerloo waarom dit een logische gedachte is, maar dat dit niet altijd een duurzame uitkomst heeft.

Samen naar een (niet zo) nieuwe landbouwvisie: de roep van de voddenraper
Terwijl we nog bijkomen van de Tweede Kamerverkiezingen en ons voorbereiden op een nieuw kabinet, blijven in het landbouwdebat de gemoederen hoog oplopen. Stikstof, glyfosaat, klimaatverandering, dierenwelzijn; het is duidelijk dat het gesprek zich op vele gebieden in een impasse bevindt. ‘We hebben een visie nodig!’ klinkt het dan vaak in landbouwland. Maar is het probleem echt een gebrek aan visie of eerder een overschot? Wat we écht nodig hebben, is een verhaal dat het beste van bestaande visies samenbrengt, aangevuld met nieuwe inzichten. Dus laten we dááraan werken: een vergezicht waar iedereen gelukkig van wordt. En laten we daarbij de hulp van de 'voddenraper' niet onderschatten.

Deze mensen delen een verontrustende toekomst, maar zaten nooit eerder met elkaar aan tafel
Waar het debat over voedsel en landbouw vastloopt als een trekker in de modder, heeft één project de ambitieuze wens om het verhaal te herschrijven. Stop the Food Fight waagt zich op geheel eigen wijze aan de transitie, en hield onlangs haar derde denktanksessie in een poging het gesprek over voedsel fundamenteel te veranderen.

Food100 2023: honderd mensen die het voedselsysteem van Nederland verbeteren
We geloven in de kracht van samenwerking en innovatie. Voor het zevende jaar op rij eren we daarom de mensen die het verschil maken in onze voedselketen met de Food100-lijst. Deze groep van 100 gedreven individuen zijn cruciaal in de strijd tegen klimaatverandering en voedseluitdagingen. Met de publicatie van deze lijst willen we het belang benadrukken van de voortdurende inspanningen die nodig zijn om ons voedselsysteem te transformeren.

Van boerenleenbank naar burenleenbank
De landbouwtransitie vraagt om een andere kijk op financiering, voor de boer, de gemeenschap en de traditionele financier; de bank. Alternatieve aanbieders, zoals CrowdAboutNow, stappen in het gat dat boerenleenbanken achterlieten. Samen met De Nieuwe Boerenfamilie begeleiden zij agrarische ondernemers om het juiste pad voor hun plannen te vinden.

Bundel kracht tot onderwijs
Agrio, Food Hub en de Nieuwe Boerenfamilie kondigen met trots een nieuwe samenwerking aan. Vanaf nu zijn de opleidingen van Food Hub en de Nieuwe Boerenfamilie te vinden op Het LeerErf. Dat is de nieuwe online kennisomgeving voor abonnees van de agrarische mediamerken van Agrio.

Boerenversneller staat klaar: meld je nu aan!
In november gaat de vijfde editie van de Boerenversneller van start. Tot en met 31 augustus 2023 kunnen geïnteresseerden zich aanmelden. Zowel beginnende als ervaren boeren en tuinders kunnen deelnemen, grote en kleine bedrijven, gangbaar en alternatief: eenieder die wil inspelen op de veranderingen in de landbouw. Scroll naar beneden om je aan te melden!

AI-powered subsidiezoeker helpt boeren
Op dinsdag 13 juni vond bij De Nieuwe Boerenfamilie de eerste testmiddag plaats van de door Deloitte ontwikkelde “subsidie-assistent”. Het idee voor de tool ontstond tijdens de Net Positive Academy 2022, een resultaat van de samenwerking van Joris Lohman (Food Hub) en Arthur de Wilde (Deloitte). Arthur werkt voor Deloitte’s Centre for the Edge, een team dat slimme en duurzame toepassingen van technologie realiseert in het bedrijfsleven. In dit geval gaat het erom boeren te faciliteren die zoeken naar perspectief.

Regeneratieve landbouw mist aansluiting op bestaand systeem
"De neiging om regeneratieve landbouw te banaliseren ondermijnt haar potentie", schrijft Food Hub creatief directeur Joszi Smeets. Goede regeneratieve landbouw is niet makkelijk en maakt de meesten van ons een beetje ongemakkelijk. Een iteratieve en contextgebonden benadering gebruiken als een lineair stappenplan, dat is als een stromende rivier in een fles stoppen.

Vandaag vieren we één jaar Cooked History
Vandaag is het precies één jaar geleden sinds Food Hub haar allereerste online opleiding lanceerde: Cooked History. In de opleiding, die we ontwikkelden samen met onze vrienden Ira & Ayra Kip van KIP Republic, kijk je via voedsel naar je eigen verhaal. Op deze eerste verjaardag reflecteren we op de kracht van culinaire verhalen.

Food Hub viert zevenjarig bestaan met ambitieuze doelstelling voor voedseltransitie
Food Hub lanceert vandaag haar nieuwe website. De verbeterde digitale identiteit onderstreept de ontwikkeling die het bedrijf heeft doorgemaakt sinds de oprichting in 2016. In haar zevenjarig bestaan groeide Food Hub van jong projectbureau naar volwassen onderwijsmaker met een ambitieuze doelstelling. De komende zeven jaar wil Food Hub één miljoen mensen in staat stellen de wereld van voedsel te veranderen: eerlijk, divers en duurzaam.

Gezocht: de 100 meest impactvolle voedselveranderaars
Welke honderd meest impactvolle voedselveranderaars zorgen voor beter en duurzamer eten en drinken voor iedereen? Food100 zoekt innovators die de mouwen opstropen en met frisse ideeën de problemen binnen ons voedselsysteem oplossen. Die aanpakkers en denkers zijn hard nodig nu de toekomst van ons voedsel dagelijks nieuws is.

Van 14 naar 14.000 boeren
Met de verkiezingsuitslag, de winst van BBB, is het politiek landschap officieel veranderd. De krachten van verandering spelen echter al veel langer, en de klimaat- en milieu opgave blijft staan. Er breekt een nieuwe fase aan van de landbouwtransitie, waar we allemaal, boer of niet, mee te maken hebben. Joszi Smeets, Dieuwertje van Muyden en ik, Joris Lohman, zien De Nieuwe Boerenfamilie in nieuw licht.

Goede cijfers, slechte cijfers
Worden boeren steeds afhankelijker van de juiste omstandigheden, of kan het voedselsysteem meeveren met de grillen van het klimaat? Omdat we ons eten nou eenmaal niet in de waagschaal willen leggen, leggen we liever het hele systeem in de weegschaal. Let’s talk about metingen, cijfers en modellen!

We brachten 100 boeren en niet-boeren samen
Iedere tijd heeft zijn eigen pioniers. Legden ze ooit de polders droog, nu maken ze natte natuur. Pioniers zijn dappere doorzetters, eigenwijze denkers. Niet bang om naar de toekomst te kijken, niet bang om van koers te veranderen. Het zijn boeren die voorop lopen in de landbouwtransitie. En dat gaat niet zonder slag of stoot. De Nieuwe Boerenfamiliedag 2023 stond in het teken van het voorhoedegevecht.

Onmisbare landbouwvrouwen
Maak kennis met drie onmisbare landbouwvrouwen die – ondanks de mannelijke dominantie – een waardevolle stempel op voedsel en landbouw wisten te drukken. En what about de toekomst, gaan we terug naar agrarisch androgyn?

In het verzet
Het voedselsysteem is gecrasht. Al in de jaren ’80. Toen torenhoge boterbergen ons vroegen: waar de f*** zijn we mee bezig? Ook de eerste tekenen van de stikstofcrisis waren toen al zichtbaar, waardoor begin jaren ’90 de eerste Europese nitraatrichtlijn werd opgetikt. We hebben een beter systeem nodig, maar het oude is nog niet afgebroken. Lees je een weg door de grote verbouwing en besef dat flip twintig jaar lang het meest veelzijdige stukje kees was…

Zware mistwolken beperken ons zicht en toch moeten we vooruit
De mistige onontgonnen polders van het onderwijs en voedselsysteem beperken het zicht vooruit en maken het moeilijk om te pionieren en verandering teweeg te brengen. Joszi Smeets fietst door een mistige polder en denkt na over de voedelveranderaars die wél door de mist stappen.

Appels met Apple’s vergelijken
Wie weet dat de Nederlandse glastuinbouw een hyper high tech-omgeving is, zal de beslotenheid niet zo gek vinden. In een Apple-fabriek (pun intended) loop je ook niet zomaar naar binnen.

Boer en Amsterdammer slaan handen ineen
Een normaal gesprek over landbouw, natuur en stikstof. Zonder dat iedereen elkaar meteen in de haren vliegt. Dat hopen voedselvernieuwer Joris Lohman en melkveehouder Geertjan Kloosterboer deze week te organiseren. Artikel doorgeplaatst van Trouw.
