nieuws &

Food100 2023: honderd mensen die het voedselsysteem van Nederland verbeteren
We geloven in de kracht van samenwerking en innovatie. Voor het zevende jaar op rij eren we daarom de mensen die het verschil maken in onze voedselketen met de Food100-lijst. Deze groep van 100 gedreven individuen zijn cruciaal in de strijd tegen klimaatverandering en voedseluitdagingen. Met de publicatie van deze lijst willen we het belang benadrukken van de voortdurende inspanningen die nodig zijn om ons voedselsysteem te transformeren.

Van boerenleenbank naar burenleenbank
De landbouwtransitie vraagt om een andere kijk op financiering, voor de boer, de gemeenschap en de traditionele financier; de bank. Alternatieve aanbieders, zoals CrowdAboutNow, stappen in het gat dat boerenleenbanken achterlieten. Samen met De Nieuwe Boerenfamilie begeleiden zij agrarische ondernemers om het juiste pad voor hun plannen te vinden.

Bundel kracht tot onderwijs
Agrio, Food Hub en de Nieuwe Boerenfamilie kondigen met trots een nieuwe samenwerking aan. Vanaf nu zijn de opleidingen van Food Hub en de Nieuwe Boerenfamilie te vinden op Het LeerErf. Dat is de nieuwe online kennisomgeving voor abonnees van de agrarische mediamerken van Agrio.

Boerenversneller staat klaar: meld je nu aan!
In november gaat de vijfde editie van de Boerenversneller van start. Tot en met 31 augustus 2023 kunnen geïnteresseerden zich aanmelden. Zowel beginnende als ervaren boeren en tuinders kunnen deelnemen, grote en kleine bedrijven, gangbaar en alternatief: eenieder die wil inspelen op de veranderingen in de landbouw. Scroll naar beneden om je aan te melden!

AI-powered subsidiezoeker helpt boeren
Op dinsdag 13 juni vond bij De Nieuwe Boerenfamilie de eerste testmiddag plaats van de door Deloitte ontwikkelde “subsidie-assistent”. Het idee voor de tool ontstond tijdens de Net Positive Academy 2022, een resultaat van de samenwerking van Joris Lohman (Food Hub) en Arthur de Wilde (Deloitte). Arthur werkt voor Deloitte’s Centre for the Edge, een team dat slimme en duurzame toepassingen van technologie realiseert in het bedrijfsleven. In dit geval gaat het erom boeren te faciliteren die zoeken naar perspectief.

Regeneratieve landbouw mist aansluiting op bestaand systeem
"De neiging om regeneratieve landbouw te banaliseren ondermijnt haar potentie", schrijft Food Hub creatief directeur Joszi Smeets. Goede regeneratieve landbouw is niet makkelijk en maakt de meesten van ons een beetje ongemakkelijk. Een iteratieve en contextgebonden benadering gebruiken als een lineair stappenplan, dat is als een stromende rivier in een fles stoppen.

Vandaag vieren we één jaar Cooked History
Vandaag is het precies één jaar geleden sinds Food Hub haar allereerste online opleiding lanceerde: Cooked History. In de opleiding, die we ontwikkelden samen met onze vrienden Ira & Ayra Kip van KIP Republic, kijk je via voedsel naar je eigen verhaal. Op deze eerste verjaardag reflecteren we op de kracht van culinaire verhalen.

Food Hub viert zevenjarig bestaan met ambitieuze doelstelling voor voedseltransitie
Food Hub lanceert vandaag haar nieuwe website. De verbeterde digitale identiteit onderstreept de ontwikkeling die het bedrijf heeft doorgemaakt sinds de oprichting in 2016. In haar zevenjarig bestaan groeide Food Hub van jong projectbureau naar volwassen onderwijsmaker met een ambitieuze doelstelling. De komende zeven jaar wil Food Hub één miljoen mensen in staat stellen de wereld van voedsel te veranderen: eerlijk, divers en duurzaam.

Gezocht: de 100 meest impactvolle voedselveranderaars
Welke honderd meest impactvolle voedselveranderaars zorgen voor beter en duurzamer eten en drinken voor iedereen? Food100 zoekt innovators die de mouwen opstropen en met frisse ideeën de problemen binnen ons voedselsysteem oplossen. Die aanpakkers en denkers zijn hard nodig nu de toekomst van ons voedsel dagelijks nieuws is.

Van 14 naar 14.000 boeren
Met de verkiezingsuitslag, de winst van BBB, is het politiek landschap officieel veranderd. De krachten van verandering spelen echter al veel langer, en de klimaat- en milieu opgave blijft staan. Er breekt een nieuwe fase aan van de landbouwtransitie, waar we allemaal, boer of niet, mee te maken hebben. Joszi Smeets, Dieuwertje van Muyden en ik, Joris Lohman, zien De Nieuwe Boerenfamilie in nieuw licht.

Goede cijfers, slechte cijfers
Worden boeren steeds afhankelijker van de juiste omstandigheden, of kan het voedselsysteem meeveren met de grillen van het klimaat? Omdat we ons eten nou eenmaal niet in de waagschaal willen leggen, leggen we liever het hele systeem in de weegschaal. Let’s talk about metingen, cijfers en modellen!

We brachten 100 boeren en niet-boeren samen
Iedere tijd heeft zijn eigen pioniers. Legden ze ooit de polders droog, nu maken ze natte natuur. Pioniers zijn dappere doorzetters, eigenwijze denkers. Niet bang om naar de toekomst te kijken, niet bang om van koers te veranderen. Het zijn boeren die voorop lopen in de landbouwtransitie. En dat gaat niet zonder slag of stoot. De Nieuwe Boerenfamiliedag 2023 stond in het teken van het voorhoedegevecht.

Onmisbare landbouwvrouwen
Maak kennis met drie onmisbare landbouwvrouwen die – ondanks de mannelijke dominantie – een waardevolle stempel op voedsel en landbouw wisten te drukken. En what about de toekomst, gaan we terug naar agrarisch androgyn?

In het verzet
Het voedselsysteem is gecrasht. Al in de jaren ’80. Toen torenhoge boterbergen ons vroegen: waar de f*** zijn we mee bezig? Ook de eerste tekenen van de stikstofcrisis waren toen al zichtbaar, waardoor begin jaren ’90 de eerste Europese nitraatrichtlijn werd opgetikt. We hebben een beter systeem nodig, maar het oude is nog niet afgebroken. Lees je een weg door de grote verbouwing en besef dat flip twintig jaar lang het meest veelzijdige stukje kees was…

Zware mistwolken beperken ons zicht en toch moeten we vooruit
De mistige onontgonnen polders van het onderwijs en voedselsysteem beperken het zicht vooruit en maken het moeilijk om te pionieren en verandering teweeg te brengen. Joszi Smeets fietst door een mistige polder en denkt na over de voedelveranderaars die wél door de mist stappen.

Appels met Apple’s vergelijken
Wie weet dat de Nederlandse glastuinbouw een hyper high tech-omgeving is, zal de beslotenheid niet zo gek vinden. In een Apple-fabriek (pun intended) loop je ook niet zomaar naar binnen.

Boer en Amsterdammer slaan handen ineen
Een normaal gesprek over landbouw, natuur en stikstof. Zonder dat iedereen elkaar meteen in de haren vliegt. Dat hopen voedselvernieuwer Joris Lohman en melkveehouder Geertjan Kloosterboer deze week te organiseren. Artikel doorgeplaatst van Trouw.
