nieuws &

Afbeelding voor: Ons favoriete rotgevoel
Artikel

Ons favoriete rotgevoel

In het voedsel- en landbouwdebat ligt veel nadruk op de dingen waarover we het maar niet eens kunnen worden. Daardoor komen we maar moeizaam vooruit. Maar volgens Joszi Smeets is de wereld van voedsel en landbouw veel eensgezinder dan je denkt.

Afbeelding voor: Hoe kan de bank moeilijk financierbare plannen tóch mogelijk maken?
Artikel

Hoe kan de bank moeilijk financierbare plannen tóch mogelijk maken?

Innovatieve voedselondernemers hebben vaak meer dan traditionele bankleningen nodig om hun ambities te realiseren. Hoe kunnen bankiers in de snel veranderende wereld van voedsel en landbouw wél waarde toevoegen voor deze ondernemers? Met deze vraag gingen bankiers, ondernemers en ontwerpers aan de slag tijdens de eerste Food Forward activatiedag.

Afbeelding voor: Felicitaties aan de hele familie
Artikel

Felicitaties aan de hele familie

Vrijdag 22 maart was een beetje grijs van buiten, maar hartverwarmend binnen de muren van  het Flevolandse Natural Pavilion. Tientallen boeren en niet-boeren stroomden binnen, sommigen op klompen, anderen kwamen op de OV-fiets. Op De vijfde Nieuwe Boerenfamiliedag hebben we oude familieleden begroet en nieuwe gezichten verwelkomd.

Afbeelding voor: Vijf jaar buiten de gebaande paden
Artikel

Vijf jaar buiten de gebaande paden

De Nieuwe Boerenfamilie is jarig, hoera! Na vijf jaar is NBF uitgegroeid tot een volwassen platform waar al talloze boeren en niet-boeren elkaar vonden. En vijf jaar NBF betekent ook: vijf edities van de Boerenversneller, hét veranderprogramma voor boeren die het anders willen. Maar liefst 75 boeren deden al mee aan deze agrarische accelerator en brachten hun bedrijf in de versnelling. We vroegen vier van hen waar ze nu staan, en wat de Boerenversneller ze heeft gebracht.

Afbeelding voor: Het geeft niks als je met worst begint en met een ijsje eindigt
Artikel

Het geeft niks als je met worst begint en met een ijsje eindigt

Food Hub en Kitchen Republic slaan de handen ineen! Eindelijk, zou je kunnen zeggen. Want ze kennen elkaar al jaren en hebben al vaker hun kennis met elkaar gedeeld. Maar nu is het tijd voor een serieuze samenwerking, in de vorm van de Food Business Toolkit, een ‘levend document’ met daarin álles wat je als beginnende voedselondernemer wil weten. Joszi Smeets (Food Hub) en Bart-Jan Veldhuizen (Kitchen Republic) leggen uit hoe en wat.

Afbeelding voor: Nevenactiviteit voor de boer: een duurzame oplossing?
Column

Nevenactiviteit voor de boer: een duurzame oplossing?

Boeren die naar een betere toekomst zoeken, denken vaak aan het uitbreiden van hun bedrijf met nieuwe activiteiten. Deze nevenactiviteiten moeten leiden tot meer en stabielere inkomsten. In deze column deelt financieel expert Jeroen van IJzerloo waarom dit een logische gedachte is, maar dat dit niet altijd een duurzame uitkomst heeft.

Afbeelding voor: Samen naar een (niet zo) nieuwe landbouwvisie: de roep van de voddenraper
Artikel

Samen naar een (niet zo) nieuwe landbouwvisie: de roep van de voddenraper

Terwijl we nog bijkomen van de Tweede Kamerverkiezingen en ons voorbereiden op een nieuw kabinet, blijven in het landbouwdebat de gemoederen hoog oplopen. Stikstof, glyfosaat, klimaatverandering, dierenwelzijn; het is duidelijk dat het gesprek zich op vele gebieden in een impasse bevindt. ‘We hebben een visie nodig!’ klinkt het dan vaak in landbouwland. Maar is het probleem echt een gebrek aan visie of eerder een overschot? Wat we écht nodig hebben, is een verhaal dat het beste van bestaande visies samenbrengt, aangevuld met nieuwe inzichten. Dus laten we dááraan werken: een vergezicht waar iedereen gelukkig van wordt. En laten we daarbij de hulp van de 'voddenraper' niet onderschatten.

Afbeelding voor: Deze mensen delen een verontrustende toekomst, maar zaten nooit eerder met elkaar aan tafel
Artikel

Deze mensen delen een verontrustende toekomst, maar zaten nooit eerder met elkaar aan tafel

Waar het debat over voedsel en landbouw vastloopt als een trekker in de modder, heeft één project de ambitieuze wens om het verhaal te herschrijven. Stop the Food Fight waagt zich op geheel eigen wijze aan de transitie, en hield onlangs haar derde denktanksessie in een poging het gesprek over voedsel fundamenteel te veranderen.

Afbeelding voor: Food100 2023: honderd mensen die het voedselsysteem van Nederland verbeteren
Artikel

Food100 2023: honderd mensen die het voedselsysteem van Nederland verbeteren

We geloven in de kracht van samenwerking en innovatie. Voor het zevende jaar op rij eren we daarom de mensen die het verschil maken in onze voedselketen met de Food100-lijst. Deze groep van 100 gedreven individuen zijn cruciaal in de strijd tegen klimaatverandering en voedseluitdagingen. Met de publicatie van deze lijst willen we het belang benadrukken van de voortdurende inspanningen die nodig zijn om ons voedselsysteem te transformeren.

Afbeelding voor: Van boerenleenbank naar burenleenbank
Opinie

Van boerenleenbank naar burenleenbank

De landbouwtransitie vraagt om een andere kijk op financiering, voor de boer, de gemeenschap en de traditionele financier; de bank. Alternatieve aanbieders, zoals CrowdAboutNow, stappen in het gat dat boerenleenbanken achterlieten. Samen met De Nieuwe Boerenfamilie begeleiden zij agrarische ondernemers om het juiste pad voor hun plannen te vinden.

Afbeelding voor: Agrio, Food Hub en de Nieuwe Boerenfamilie bundelen krachten
Artikel

Bundel kracht tot onderwijs

Agrio, Food Hub en de Nieuwe Boerenfamilie kondigen met trots een nieuwe samenwerking aan. Vanaf nu zijn de opleidingen van Food Hub en de Nieuwe Boerenfamilie te vinden op Het LeerErf. Dat is de nieuwe online kennisomgeving voor abonnees van de agrarische mediamerken van Agrio.

Afbeelding voor: Boerenversneller staat klaar: meld je nu aan!
Artikel

Boerenversneller staat klaar: meld je nu aan!

In november gaat de vijfde editie van de Boerenversneller van start. Tot en met 31 augustus 2023 kunnen geïnteresseerden zich aanmelden. Zowel beginnende als ervaren boeren en tuinders kunnen deelnemen, grote en kleine bedrijven, gangbaar en alternatief: eenieder die wil inspelen op de veranderingen in de landbouw. Scroll naar beneden om je aan te melden!

Afbeelding voor: AI-powered subsidiezoeker helpt boeren
Artikel

AI-powered subsidiezoeker helpt boeren

Op dinsdag 13 juni vond bij De Nieuwe Boerenfamilie de eerste testmiddag plaats van de door Deloitte ontwikkelde “subsidie-assistent”. Het idee voor de tool ontstond tijdens de Net Positive Academy 2022, een resultaat van de samenwerking van Joris Lohman (Food Hub) en Arthur de Wilde (Deloitte). Arthur werkt voor Deloitte’s Centre for the Edge, een team dat slimme en duurzame toepassingen van technologie realiseert in het bedrijfsleven. In dit geval gaat het erom boeren te faciliteren die zoeken naar perspectief.

Afbeelding voor: Regeneratieve landbouw mist aansluiting op bestaand systeem
Opinie

Regeneratieve landbouw mist aansluiting op bestaand systeem

"De neiging om regeneratieve landbouw te banaliseren ondermijnt haar potentie", schrijft Food Hub creatief directeur Joszi Smeets. Goede regeneratieve landbouw is niet makkelijk en maakt de meesten van ons een beetje ongemakkelijk. Een iteratieve en contextgebonden benadering gebruiken als een lineair stappenplan, dat is als een stromende rivier in een fles stoppen.  

Afbeelding voor: Vandaag vieren we één jaar Cooked History
Artikel

Vandaag vieren we één jaar Cooked History

Vandaag is het precies één jaar geleden sinds Food Hub haar allereerste online opleiding lanceerde: Cooked History. In de opleiding, die we ontwikkelden samen met onze vrienden Ira & Ayra Kip van KIP Republic, kijk je via voedsel naar je eigen verhaal. Op deze eerste verjaardag reflecteren we op de kracht van culinaire verhalen.

Afbeelding voor: Food Hub viert zevenjarig bestaan met ambitieuze doelstelling voor voedseltransitie
Artikel

Food Hub viert zevenjarig bestaan met ambitieuze doelstelling voor voedseltransitie

Food Hub lanceert vandaag haar nieuwe website. De verbeterde digitale identiteit onderstreept de ontwikkeling die het bedrijf heeft doorgemaakt sinds de oprichting in 2016. In haar zevenjarig bestaan groeide Food Hub van jong projectbureau naar volwassen onderwijsmaker met een ambitieuze doelstelling. De komende zeven jaar wil Food Hub één miljoen mensen in staat stellen de wereld van voedsel te veranderen: eerlijk, divers en duurzaam.

Afbeelding voor: Gezocht: de 100 meest impactvolle voedselveranderaars
Artikel

Gezocht: de 100 meest impactvolle voedselveranderaars

Welke honderd meest impactvolle voedselveranderaars zorgen voor beter en duurzamer eten en drinken voor iedereen? Food100 zoekt innovators die de mouwen opstropen en met frisse ideeën de problemen binnen ons voedselsysteem oplossen. Die aanpakkers en denkers zijn hard nodig nu de toekomst van ons voedsel dagelijks nieuws is.

Afbeelding voor: Van 14 naar 14.000 boeren
Opinie

Van 14 naar 14.000 boeren

Met de verkiezingsuitslag, de winst van BBB, is het politiek landschap officieel veranderd. De krachten van verandering spelen echter al veel langer, en de klimaat- en milieu opgave blijft staan. Er breekt een nieuwe fase aan van de landbouwtransitie, waar we allemaal, boer of niet, mee te maken hebben. Joszi Smeets, Dieuwertje van Muyden en ik, Joris Lohman, zien De Nieuwe Boerenfamilie in nieuw licht.

Afbeelding voor: Goede cijfers, slechte cijfers
Verdieping

Goede cijfers, slechte cijfers

Worden boeren steeds afhankelijker van de juiste omstandigheden, of kan het voedselsysteem meeveren met de grillen van het klimaat? Omdat we ons eten nou eenmaal niet in de waagschaal willen leggen, leggen we liever het hele systeem in de weegschaal. Let’s talk about metingen, cijfers en modellen!

Afbeelding voor: We brachten 100 boeren en niet-boeren samen
Artikel

We brachten 100 boeren en niet-boeren samen

Iedere tijd heeft zijn eigen pioniers. Legden ze ooit de polders droog, nu maken ze natte natuur. Pioniers zijn dappere doorzetters, eigenwijze denkers. Niet bang om naar de toekomst te kijken, niet bang om van koers te veranderen. Het zijn boeren die voorop lopen in de landbouwtransitie. En dat gaat niet zonder slag of stoot. De Nieuwe Boerenfamiliedag 2023 stond in het teken van het voorhoedegevecht.

Afbeelding voor: Onmisbare landbouwvrouwen
Verdieping

Onmisbare landbouwvrouwen

Maak kennis met drie onmisbare landbouwvrouwen die – ondanks de mannelijke dominantie – een waardevolle stempel op voedsel en landbouw wisten te drukken. En what about de toekomst, gaan we terug naar agrarisch androgyn?

Afbeelding voor: In het verzet
Verdieping

In het verzet

Het voedselsysteem is gecrasht. Al in de jaren ’80. Toen torenhoge boterbergen ons vroegen: waar de f*** zijn we mee bezig? Ook de eerste tekenen van de stikstofcrisis waren toen al zichtbaar, waardoor begin jaren ’90 de eerste Europese nitraatrichtlijn werd opgetikt. We hebben een beter systeem nodig, maar het oude is nog niet afgebroken. Lees je een weg door de grote verbouwing en besef dat flip twintig jaar lang het meest veelzijdige stukje kees was…

Afbeelding voor: Zware mistwolken beperken ons zicht en toch moeten we vooruit
Opinie

Zware mistwolken beperken ons zicht en toch moeten we vooruit

De mistige onontgonnen polders van het onderwijs en voedselsysteem beperken het zicht vooruit en maken het moeilijk om te pionieren en verandering teweeg te brengen. Joszi Smeets fietst door een mistige polder en denkt na over de voedelveranderaars die wél door de mist stappen.

Afbeelding voor: Appels met Apple’s vergelijken
Verdieping

Appels met Apple’s vergelijken

Wie weet dat de Nederlandse glastuinbouw een hyper high tech-omgeving is, zal de beslotenheid niet zo gek vinden. In een Apple-fabriek (pun intended) loop je ook niet zomaar naar binnen.

Afbeelding voor: Boer en Amsterdammer slaan handen ineen
Artikel

Boer en Amsterdammer slaan handen ineen

Een normaal gesprek over landbouw, natuur en stikstof. Zonder dat iedereen elkaar meteen in de haren vliegt. Dat hopen voedselvernieuwer Joris Lohman en melkveehouder Geertjan Kloosterboer deze week te organiseren. Artikel doorgeplaatst van Trouw.

Afbeelding voor: Computerboer
Opinie

Computerboer

Door een registratiefout, veranderde regels en een gemiste deadline hebben de koeien nu ander voer. Simone Uijttenwaal vertelt in deze column hoe BV Nederland haar voedseltransitie in de weg zit.