nieuws &

Afbeelding voor: Vandaag vieren we één jaar Cooked History
Artikel

Vandaag vieren we één jaar Cooked History

Vandaag is het precies één jaar geleden sinds Food Hub haar allereerste online opleiding lanceerde: Cooked History. In de opleiding, die we ontwikkelden samen met onze vrienden Ira & Ayra Kip van KIP Republic, kijk je via voedsel naar je eigen verhaal. Op deze eerste verjaardag reflecteren we op de kracht van culinaire verhalen.

Afbeelding voor: Food Hub viert zevenjarig bestaan met ambitieuze doelstelling voor voedseltransitie
Artikel

Food Hub viert zevenjarig bestaan met ambitieuze doelstelling voor voedseltransitie

Food Hub lanceert vandaag haar nieuwe website. De verbeterde digitale identiteit onderstreept de ontwikkeling die het bedrijf heeft doorgemaakt sinds de oprichting in 2016. In haar zevenjarig bestaan groeide Food Hub van jong projectbureau naar volwassen onderwijsmaker met een ambitieuze doelstelling. De komende zeven jaar wil Food Hub één miljoen mensen in staat stellen de wereld van voedsel te veranderen: eerlijk, divers en duurzaam.

Afbeelding voor: Gezocht: de 100 meest impactvolle voedselveranderaars
Artikel

Gezocht: de 100 meest impactvolle voedselveranderaars

Welke honderd voedselveranderaars zorgen voor beter en duurzamer eten en drinken voor iedereen? Food100 zoekt innovators die de mouwen opstropen en met frisse ideeën de problemen binnen ons voedselsysteem oplossen. Die aanpakkers en denkers zijn hard nodig nu de toekomst van ons voedsel dagelijks nieuws is.

Afbeelding voor: Van 14 naar 14.000 boeren
Opinie

Van 14 naar 14.000 boeren

Met de verkiezingsuitslag, de winst van BBB, is het politiek landschap officieel veranderd. De krachten van verandering spelen echter al veel langer, en de klimaat- en milieu opgave blijft staan. Er breekt een nieuwe fase aan van de landbouwtransitie, waar we allemaal, boer of niet, mee te maken hebben. Joszi Smeets, Dieuwertje van Muyden en ik, Joris Lohman, zien De Nieuwe Boerenfamilie in nieuw licht.

Afbeelding voor: Goede cijfers, slechte cijfers
Verdieping

Goede cijfers, slechte cijfers

Worden boeren steeds afhankelijker van de juiste omstandigheden, of kan het voedselsysteem meeveren met de grillen van het klimaat? Omdat we ons eten nou eenmaal niet in de waagschaal willen leggen, leggen we liever het hele systeem in de weegschaal. Let’s talk about metingen, cijfers en modellen!

Afbeelding voor: We brachten 100 boeren en niet-boeren samen
Artikel

We brachten 100 boeren en niet-boeren samen

Iedere tijd heeft zijn eigen pioniers. Legden ze ooit de polders droog, nu maken ze natte natuur. Pioniers zijn dappere doorzetters, eigenwijze denkers. Niet bang om naar de toekomst te kijken, niet bang om van koers te veranderen. Het zijn boeren die voorop lopen in de landbouwtransitie. En dat gaat niet zonder slag of stoot. De Nieuwe Boerenfamiliedag 2023 stond in het teken van het voorhoedegevecht.

Afbeelding voor: Onmisbare landbouwvrouwen
Verdieping

Onmisbare landbouwvrouwen

Maak kennis met drie vrouwen die – ondanks de mannelijke dominantie – een waardevolle stempel op voedsel en landbouw wisten te drukken. En what about de toekomst, gaan we terug naar agrarisch androgyn?

Afbeelding voor: In het verzet
Verdieping

In het verzet

Het voedselsysteem is gecrasht. Al in de jaren ’80. Toen torenhoge boterbergen ons vroegen: waar de f*** zijn we mee bezig? Ook de eerste tekenen van de stikstofcrisis waren toen al zichtbaar, waardoor begin jaren ’90 de eerste Europese nitraatrichtlijn werd opgetikt. We hebben een beter systeem nodig, maar het oude is nog niet afgebroken. Lees je een weg door de grote verbouwing en besef dat flip twintig jaar lang het meest veelzijdige stukje kees was…

Afbeelding voor: Zware mistwolken beperken ons zicht en toch moeten we vooruit
Opinie

Zware mistwolken beperken ons zicht en toch moeten we vooruit

De mistige onontgonnen polders van het onderwijs en voedselsysteem beperken het zicht vooruit en maken het moeilijk om te pionieren en verandering teweeg te brengen. Joszi Smeets fietst door een mistige polder en denkt na over de voedelveranderaars die wél door de mist stappen.

Afbeelding voor: Appels met Apple’s vergelijken
Verdieping

Appels met Apple’s vergelijken

Wie weet dat de Nederlandse glastuinbouw een hyper high tech-omgeving is, zal de beslotenheid niet zo gek vinden. In een Apple-fabriek (pun intended) loop je ook niet zomaar naar binnen.