Vandaag vieren we één jaar Cooked History

Vandaag is het precies één jaar geleden sinds Food Hub haar allereerste online opleiding lanceerde: Cooked History. In de opleiding, die we ontwikkelden samen met onze vrienden Ira & Ayra Kip van KIP Republic, kijk je via voedsel naar je eigen verhaal. Op deze eerste verjaardag reflecteren we op de kracht van culinaire verhalen.
Gepubliceerd op 02 jun 2023
Gestoomde bakbanaan

Free Heri Heri For All

Misschien ken je Ira & Ayra Kip van hun initiatief ‘Free Heri Heri For All’. Ook dit jaar zal op 1 juli hun initiatief het hele land voorzien van Heri Heri. De maaltijd werd bereid door de tot slaaf gemaakten op plantages tijdens de trans-Atlantische slavenhandel –  en wordt nu bereid om de afschaffing van de slavernij door het Nederlandse Koninkrijk te herdenken. Free Heri Heri For All wil bewustzijn creëren voor deze historische dag en de blijvende impact ervan op onze samenleving. Hun doel is om een dieper begrip van ons verleden te creëeren en betekenisvolle discussies te stimuleren over de complexiteit van onze gedeelde geschiedenis.

Ira en Ayra Kip staan voor het Rijksmuseum
Ayra & Ira Kip

‘Food is a great tool to create change because food connects people’

– Ira & Ayra Kip, KIP Republic

De kracht van verhalen

Ira en Ayra geven een geweldig voorbeeld van hoe verhalen verteld kunnen worden via voedsel. In een wereld waar cultureel begrip en empathie in toenemende mate essentieel zijn, laten ze zien dat ‘Cooked History’ een krachtig middel kan zijn om inclusie te bevorderen, diversiteit te vieren en bruggen te slaan tussen gemeenschappen.

Of de boodschappen die we willen overbrengen nu van groot cultureel en/of maatschappelijk belang zijn, of bestaan uit dierbare persoonlijke herinneringen – cooked history is in ons allemaal te vinden. Denk aan het recept voor de appeltaart van je grootmoeder, die speciale maaltijd die je altijd met familie eet, of een favoriet gerecht uit je kindertijd. Appels of uien, kruiden of specerijen worden meer dan alleen ingrediënten en kunnen dragers zijn van geschiedenis, traditie en culturele betekenis.

De universele taal van voedsel

Door de verbinding tussen voedsel en onze persoonlijke geschiedenis te verkennen, krijgen we een dieper begrip van de manieren waarop dat wat we eten onze identiteiten, tradities en gedeelde ervaringen weerspiegelt. We worden verhalenvertellers die de verhalen achter de gerechten die we bereiden kunnen delen. Het stelt ons in staat om onze persoonlijke geschiedenis uit te drukken, op een dieper niveau contact te maken met anderen, en cultureel erfgoed te behouden via de universele taal van voedsel.

Met Cooked History willen we je aanmoedigen om je eigen culinaire tradities te onderzoeken, de verhalen achter je favoriete gerechten te ontdekken, en de culturele diversiteit te waarderen die voedsel vertegenwoordigt. Cooked History nodigt je uit om je eigen geschiedenis te bekijken door de lens van voedsel, waarbij de verhalen en tradities worden ontrafeld die hebben bijgedragen aan wie je vandaag de dag bent en de manier waarop je naar voedsel kijkt voor altijd zullen veranderen.

Volg gratis de opleiding

Wat is inbegrepen?

  • 9 instructievideo's (inclusief ondertitels en volledige transcripties) - Engelstalig
  • Videoportret van Ira en Ayra Kip, de experts in gekookte geschiedenis
  • Je persoonlijke werkboek
  • Leren aan de hand van voorbeelden
  • Zorgvuldig gecureerde bronnen voor verdere verdieping
  • Onbeperkte toegang (inclusief toekomstige updates)
Schrijf je nu in

€0

excl. BTW