Zó smaakt de geschiedenis van de slavernij

Vandaag, 1 juli, is het Keti Koti (‘ketenen gebroken’ in het Sranantongo) – de herdenking en viering van de officiële afschaffing van de slavernij in 1863. Op deze dag wordt van oudsher vaak heri heri gegeten, een Surinaams gerecht met cassave, zoete aardappel, ei, bakabana en bakkeljauw. Dankzij ‘Free Heri Heri for All’ kan heel Nederland nu meeproeven van dit bordje geschiedenis.
Gepubliceerd op 01 jul 2024

De geschiedenis op je bord

Vandaag de dag wordt heri heri als Surinaams feestgerecht beschouwd, maar de maaltijd komt oorspronkelijk voort uit het dieet van de tot slaaf gemaakten op plantages over de hele wereld. Voedzaam, gemaakt van makkelijk te verbouwen ingrediënten én lekker – heri heri is de geschiedenis van de slavernij op je bord, aldus Ayra Kip, die samen met haar zus Ira creatief bureau Kip Republic runt. Voor de vijfde keer organiseren de zussen ook dit jaar weer ‘Free Heri Heri for All’: op 1 juli wordt door het hele land gratis heri heri uitgedeeld. Het initiatief begon in Amsterdam, maar is inmiddels uitgegroeid tot een landelijke beweging, met als doel om meer bewustwording te creëren over Keti Koti, de achterliggende slavernijgeschiedenis en de sporen die je daar vandaag de dag nog van terugziet. Free Heri Heri For All laat iedereen die dat wil kennismaken met de maaltijd, de historische betekenis ervan en het belang van Keti Koti. Eten en leren! Op freeheriheriforall.com zie je waar je jouw portie kan ophalen. 

 

‘Heri Heri is de geschiedenis van de slavernij op je bord, aldus Ayra Kip’

Artwork voor Free Heri Heri For All 2024 door Neal’s Niat

Koken bij de koning

Koning Willem-Alexander heeft de paleiskeuken van het Koninklijk Paleis Amsterdam – waar normaliter staatsbanketten worden bereid – beschikbaar gesteld voor Free Heri Heri for All. Chefs met Afro-Caribische en Surinaamse roots hebben daar stapels heri heri maaltijden bereid, zij aan zij met de vaste medewerkers van de koninklijke keuken én met inwoners van Amsterdam. Ook een aantal collega’s van Food Hub stond vorige week mee te helpen: cassave, zoete aardappel, bakbanaan en bakkeljauw in een bakje, met bovenop een gekookt eitje en een toefje selderij – next!

Ayra & Ira Kip

Voedsel als verhaal: Cooked History

Free Heri Heri for All, opgezet door Kip Republic, is wat ons betreft een uitgesproken goed voorbeeld van de kracht van ‘storytelling through food’. Hongerig naar meer? In onze opleiding Cooked History leer je waarom het van belang is om jouw eigen geschiedenis te bekijken door de lens van voedsel. Eten is een beleving, een lichamelijke ervaring. Als je die ervaring met anderen kan delen, verbindt het je met elkaar, ongeacht de verschillen. Hoe groot, klein, persoonlijk of politiek je boodschap ook is: eten is een fantastisch middel om de boodschap van je organisatie, bedrijf, sociale doel of van jezelf te delen. En dat is wat je in de opleiding Cooked History gaat leren! Voor koks en verhalenvertellers – en zijn we dat niet allemaal een beetje? We beloven je: na deze cursus is een wortel nooit meer ‘gewoon een wortel’.

 

Bekijk de opleiding