We brachten 100 boeren en niet-boeren samen
De Nieuwe Boerenfamilie en gelijkgestemden kwamen op 9 maart samen om de politiek een voorbeeld te stellen van een effectieve, constructieve aanpak van de clash tussen biodiversiteit en het verdienmodel van de boer.
Precies een week geleden vond De Nieuwe Boerenfamiliedag plaats. Ruim 100 boeren en niet-boeren kwamen samen, op zoek naar inspiratie en partners om nieuwe landbouw te realiseren. De deelnemers aan de Boerenversneller – hét programma voor agrarisch ondernemers – stelden daarin een levend voorbeeld door hun bedrijfspraktijk en toekomstbestendige plannen te delen. Waar de Boerenfamilie zichzelf tot vorige week als niche beschouwde, bracht de aanwezige landbouwminister Adema daar resoluut verandering in: “wij moeten vernieuwers zien als volwaardig onderdeel van de agrarische sector.”
De middag begon met een kennismaking aan de hand van een familieopstelling. Oprichters van De Nieuwe Boerenfamilie, Joszi Smeets en Joris Lohman, daagden de bezoekers uit om kleur te bekennen; ‘waar ben je geboren, wat doe je voor werk, in welke ‘hoek’ van de landbouw zit je, enne, handen omhoog wie van stikstof houdt!’
Daarna was het woord aan de boeren die de afgelopen maanden de Boerenversneller doorliepen. In drie rondes pitchten zij hun (ideeën voor hun) bedrijven aan een telkens wisselend groepje geïnteresseerden uit het publiek. Dat sloeg aan, bij het klinken van de koeienbel maakten de groepjes zich maar moeilijk los van de kramen. Benieuwd naar hun verhalen? Neem een kijkje op denieuweboerenfamilie.nl/editie-2022 en stuur een contactverzoek.
Wat hebben de boeren nodig om het agrarisch landschap van de toekomst en de spil daarvan – hun bedrijven – tot een blijvend succes te maken?
Na de pitches stonden er stoelen klaar en richtte het publiek zich op het podium. Aan tafel zat Jonathan van der Geer, voormalig politiek assistent van Carola Schouten, met boeren Janneke Paalhaar en Thomas Proost. Zij vertelden over hun ervaringen met de Boerenversneller en de uitdagingen op hun bedrijven. Twee hoopgevende, energieke persoonlijkheden die laten zien dat veranderen kan, maar die tegelijkertijd de kloof tussen burger, boer en politiek agenderen.
In het tweede deel van het tafelgesprek konden landbouwminister Piet Adema, systeempartner Anna van der Bijl van Rabobank en Joris Lohman daarop reageren en voortborduren. Een constructief gesprek dat het belang van het samenspel van een goed landbouwakkoord, progressieve banken en supermarkten, een welwillende samenleving en nieuw onderwijs toonde.
Er werd opvallend lang nagepraat en geborreld in het Natural Pavilion op de Flevo Campus in Almere. Wij bedanken alle bezoekers van harte voor hun positieve bijdrage aan de Boerenfamiliedag!