Food100 2023: honderd mensen die het voedselsysteem van Nederland verbeteren

We geloven in de kracht van samenwerking en innovatie. Voor het zevende jaar op rij eren we daarom de mensen die het verschil maken in onze voedselketen met de Food100-lijst. Deze groep van 100 gedreven individuen zijn cruciaal in de strijd tegen klimaatverandering en voedseluitdagingen. Met de publicatie van deze lijst willen we het belang benadrukken van de voortdurende inspanningen die nodig zijn om ons voedselsysteem te transformeren.
Gepubliceerd op 01 sep 2023

Spotlight op technologie en AI

Sheila Struyck van de Food100-jury legt uit: “We staan voor een gigantische voedseluitdaging. Er zijn ongelooflijk veel mensen om te voeden en er is een sterke correlatie tussen klimaatopwarming en de CO2-uitstoot van voedselproductie, -bereiding en -consumptie. Deze problemen zijn omvangrijk en urgent, daarom hebben we dit jaar meer nadruk gelegd op resultaat in plaats van inspanning.”

De 2023-editie van de Food100-lijst benadrukt de rol van kunstmatige intelligentie (AI), het terugdringen van voedselverspilling en het bevorderen van gedragsverandering. Het is een mix van jonge vernieuwers en ervaren impactmakers die de gehele voedselketen bestrijken, van dienstverlening tot educatie en van technisch tot culinair.

Bijvoorbeeld, Johanna Schacht, Head AI bij Orbisk, verbetert de technologie van voedselafvalmonitors waarmee chefs hun voedselverspilling kunnen terugdringen. Frank Holleman helpt consumenten via zijn platform Fork Ranger duurzamere eetkeuzes te maken door vaker te kiezen voor seizoensgebonden en plantaardig eten. Marco Snikkers, oprichter van OneThird, bestrijdt voedselverspilling door klanten te helpen met voorspellingen over de houdbaarheid van groente en fruit.

Food100 lijst evenement
Het Food100 event in 2022

De Food100-jury

De initiatiefnemers van de Food100, AgriFood Capital, Food Hub, Food Inspiration en Slow Food Youth Network, samen met de juryleden, willen voedselveranderaars ondersteunen en aanmoedigen. “Deze aanpakkers verdienen erkenning en aanmoediging,” zegt Struyck. “Het kost nou eenmaal meer moeite om tegen de stroom in te ondernemen of om je baas te overtuigen van je vernieuwende plannen, dan gewoon doen wat iedereen doet.”

De jury van de Food100 van 2023, die meer dan 300 aanmeldingen beoordeelde op daadkracht, innovatie, duurzaamheid en de mate waarin de kandidaat kennis en inzichten deelt, reflecteert de breedte van de voedselketen en bestaat uit experts uit verschillende vakgebieden.

De lijst van de Food100 van 2023, die geen ranglijst of wedstrijd is maar een selectie van 100 impactmakers in de agrifoodsector, is alfabetisch gerangschikt. Alle genomineerden hebben een motivatie ingediend om hun plek op de lijst te verdienen en daarmee deel uit te maken van het Food100-netwerk.

 

Bekijk de Food100 lijst van 2023

Buitengewone prestaties

Zes voedselveranderaars uit de Food100-lijst worden benoemd tot Foodheld 2023 vanwege hun buitengewone prestaties in het afgelopen jaar. Op 20 november zal de Food100-jury tijdens een speciale bijeenkomst bekendmaken wie deze speciale vermelding heeft verdiend. In 2022 werden onder andere de biologische varkensboer Bas Antonissen en De Nieuwe Oogst hoofdredacteur Esther de Snoo benoemd tot Foodheld. Bas werkt zoveel mogelijk lokaal, circulair en biologisch en zet zich in voor eerlijke prijzen voor de boer en het milieu. Esther probeert als hoofd van het grootste agrarische vakblad om zoveel mogelijk tuinders en boeren mee te krijgen in de landbouwtransitie.

Drie Foodhelden van 2022

Over de initatiefnemers

AgriFood Capital, Food Hub, Food Inspiration en Slow Food Youth Network zijn de drijvende krachten achter de Food100. Samen met partners zoals Rabobank, Food Impactors Summit en BO Akkerbouw, zetten zij zich in voor de ontwikkeling van slimme en duurzame voedselketens, van boer tot bord.