Felicitaties aan de hele familie

Vrijdag 22 maart was een beetje grijs van buiten, maar hartverwarmend binnen de muren van  het Flevolandse Natural Pavilion. Tientallen boeren en niet-boeren stroomden binnen, sommigen op klompen, anderen kwamen op de OV-fiets. Op De vijfde Nieuwe Boerenfamiliedag hebben we oude familieleden begroet en nieuwe gezichten verwelkomd.
Gepubliceerd op 28 mrt 2024

De Nieuwe Boerenfamiliedag 2024

Deze bijzondere dag stond in het teken van vijf jaar Samen Slimmer Boeren – een leeftijd waar we trots op zijn. Joszi, mede-initatiefnemer van De Nieuwe Boerenfamilie noemt: “Vijf jaar geleden begonnen we deze familie met de zin “Het boerenlandschap is aan verandering toe, nu vijf jaar later hoeven we niemand daar meer van te overtuigen.” Die transitie? Daar zitten we midden in. 

 

“Vandaag werd duidelijk dat De Nieuwe Boerenfamilie, meer dan ooit, staat als een huis. Je kunt niet meer om ons heen.”

 

In vijf jaar landbouwtransitie is De Nieuwe Boerenfamilie gegroeid tot een beweging met meer dan 1250 leden, hebben we al meer dan 350 matches gesmeed – en nog veel meer connecties gelegd achter de schermen én hebben we 75 unieke boeren persoonlijk mogen ondersteunen in hun zoektocht naar nieuwe verdienmodellen. En in de woorden van NBF medeoprichter Joris: “Vandaag werd duidelijk dat De Nieuwe Boerenfamilie, meer dan ooit, staat als een huis. Je kunt niet meer om ons heen.”

Joris Lohman & Joszi Smeets, oprichters van de Nieuwe Boerenfamilie

Ontmoeting bij de bus

Het theaterstuk De Melkbus gaf de aftrap van de dag. In het stuk werd de kloof tussen platteland en stad op een herkenbare, maar ook humoristische manier afgeschilderd. Twee tegenpolen, Ton uit de stad en boer Gerrie, staan loodrecht tegenover elkaar. Totdat ze elkaar echt ontmoeten. “Dit zijn ontmoetingen die vaker zouden moeten plaatsvinden,” merkte het publiek op na afloop. En NBF-lid Diana van Veelen voegde daar treffend aan toe: “Het melkbus theater brengt emoties die spelen in beeld, en dat is precies de verdieping die we missen in de ontmoetingen die we hebben.” Ook het melkbus theater boeken om de dialoog te starten? Dat kan!

 

“Dagen zoals deze, gevuld met inspirerende verhalen, stellen mij positief voor de transitie in landbouw.” Aldus Alex Datema. 

Alex Datema tijdens de Nieuwe Boerenfamiliedag 2024

Vertragen om te kunnen versnellen

Na het theater volgde een inspirerend panelgesprek met transitievoorlopers en oud-deelnemers aan de Boerenversneller: Cornelis (2019), Marijke (2020 en 2023), Jaring (2022) en Diana (2020) deelden hun verhalen en motivaties. “De landbouwtransitie heeft mensen nodig die mee strijden en mee wakker liggen,” aldus Cornelis. En dagen zoals deze zijn de perfecte manier om deze medestrijders en mee-wakker-liggers met elkaar te verbinden.

 

“De landbouwtransitie heeft mensen nodig die mee strijden en mee wakker liggen,”

 

De oud-deelnemers kwamen tot de conclusie dat er vertraging nodig is om te kunnen versnellen. Diana en Marijke benadrukken dat “Jezelf leren kennen en je passie blijven volgen ontzettend belangrijk is in transitie, en daar is vertraging voor nodig.” Koploper in de transitie zijn is namelijk echt niet altijd makkelijk. Het betekent dat je af en toe meer wind op moet vangen om ook het pad vrij te kunnen maken voor anderen. Je moet dan juist niet verzuren en realistisch blijven volgens Jaring. Voor jonge boeren om positief in de wedstrijd te staan is het belangrijkste wat er is. Het hele gesprek gemist? Lees hier het interview met deze boeren terug.

Panel met oud deelnemers. V.l.n.r: Cornelis Mosselman, Jaring Brunia, Diana van Veelen & Marijke Dirkson

Zestien loeigoeie verhalen

Verbinden, positiviteit, en jezelf leren kennen. Dat hebben ook de deelnemers van de meerst recente Boerenversneller aan den lijve ondervonden. Zestien bevlogen boeren pitchten in drie rondes de vernieuwende plannen voor hun boerenbedrijf. Van het verwaarden van ganzevlees, introductie van kruidenrijk grasland tot duurzame bedrijfsverbreding, alles kwam voorbij. En nog belangrijker: de boeren stelden hun hulpvraag aan de aanwezigen, om ze verder te brengen. Dit resulteerde in gloednieuwe connecties en vruchtbare samenwerkingen. 

Ben jij een boer en wil jij het ook anders doen? Meld je aan voor de Boerenversneller editie 2024, online meedoen is ook mogelijk!

We spreken onze grote dank uit aan alle partners en betrokkenen van vijf jaar De Nieuwe Boerenfamilie. Zonder hen hadden we deze bijzondere mijlpaal niet kunnen vieren.

Bezoekers luisteren naar de pitch van boer Cor

Fotografie: Tess Janssen