Eet mee tijdens Free Heri Heri For All

Free Heri Heri For All nodigt het hele land uit om op 1 juli samen het Surinaamse gerecht Heri Heri te eten om de afschaffing van de trans-Atlantische slavenhandel in het Nederlandse Koninkrijk te herdenken en te vieren.
Het event is op 01 jul 2023 om 9:00

De geschiedenis

De trans-Atlantische slavenhandel duurde ongeveer 200 jaar en gedurende deze periode werden miljoenen Afrikanen vanuit verschillende Afrikaanse landen ontvoert en meegenomen naar verschillende landen in het westen. Nederland was één van de grootste slavenhandelaren en steden als Amsterdam, Rotterdam en Middelburg namen een significante rol in deze handel. Op 30 juni 1863 is er een aankondiging dat tot slaaf gemaakten de volgende dag op 1 juli vrij van slavernij zijn. Ter nagedachtenis van 1 juli 1863 vieren we in Nederland Keti Koti.

Wel is het belangrijk om te weten dat op de plantages in Suriname slavernij nog 10 jaar doorging vanwege een zogeheten staatstoezicht dat werd ingesteld. De tot slaaf gemaakten waren dus niet echt ‘vrij’ en moesten nog 10 jaar op de plantages doorwerken.

“Voor ons gaat Free Heri Heri over het leggen van verbindingen en het mobiliseren van gemeenschappen om de herdenking van 1 juli 1863 nationaal onder de aandacht te brengen. Het is een beweging voor het volk door het volk”.

 

– Kip Republic (Ira & Ayra)

Het gerecht

Heri Heri is een gerecht waarvan de ingrediënten onderdeel waren van wat de tot slaaf gemaakten kregen om te eten. Heri betekent “heel” een referentie naar hele vruchten. De aardvruchten waren vooral belangrijk omdat ze koolhydraatrijk en makkelijk te verbouwen zijn, waar een stevige, machtige maaltijd van gemaakt kon worden. Hierdoor kon men lang door werken op de plantages. Heri Heri wordt tegenwoordig beschouwd als een delicatesse en is vaak terug te zien bij vieringen of speciale gelegenheden.

Ira en Ayra Kip in de keuken aan het koken.
Ira & Ayra Kip koken Heri Heri

Free Heri Heri For All

Het initiatief Free Heri Heri For All is in het leven geroepen door Ira & Ayra Kip van Kip Republic en is ontstaan uit de behoefte om 1 juli 1863/1873, een herdenking en viering voor iedereen te maken. Om bewustwording onder alle Nederlanders te creëren over het bestaan van deze dag en de geschiedenis en de gevolgen ervan die vandaag de dag nog steeds voelbaar zijn.

Free Heri Heri For All heeft landelijke distributiepunten in verschillende steden. Houd de website in de gaten voor de volledige lijst met locaties waar je gemakkelijk een maaltijd kunt afhalen.

Wil jij meer leren over de kracht van verhalen in voedsel? Bekijk dan onze ‘Cooked history’ opleiding, die wij samen met Ira & Ayra Kip ontwikkelden. Deze opleiding is gratis beschikbaar.

Heri Heri wordt uitgedeeld
Wat is jouw Cooked History?

Volg de Engelstalige opleiding:

What's included?

  • 9 instruction videos (including subtitles and full transcripts)
  • Video portrait of Ira and Ayra Kip, the Cooked history experts
  • Your personal workbook
  • Example casestudy
  • Carefully curated sources for additional learning
  • Unlimited access (including future course updates)
Schrijf je nu in

€0

excl. BTW