Eet mee tijdens Free Heri Heri For All
De geschiedenis
De trans-Atlantische slavenhandel duurde ongeveer 200 jaar en gedurende deze periode werden miljoenen Afrikanen vanuit verschillende Afrikaanse landen ontvoert en meegenomen naar verschillende landen in het westen. Nederland was één van de grootste slavenhandelaren en steden als Amsterdam, Rotterdam en Middelburg namen een significante rol in deze handel. Op 30 juni 1863 is er een aankondiging dat tot slaaf gemaakten de volgende dag op 1 juli vrij van slavernij zijn. Ter nagedachtenis van 1 juli 1863 vieren we in Nederland Keti Koti.
Wel is het belangrijk om te weten dat op de plantages in Suriname slavernij nog 10 jaar doorging vanwege een zogeheten staatstoezicht dat werd ingesteld. De tot slaaf gemaakten waren dus niet echt ‘vrij’ en moesten nog 10 jaar op de plantages doorwerken.
“Voor ons gaat Free Heri Heri over het leggen van verbindingen en het mobiliseren van gemeenschappen om de herdenking van 1 juli 1863 nationaal onder de aandacht te brengen. Het is een beweging voor het volk door het volk”.
– Kip Republic (Ira & Ayra)
Het gerecht
Heri Heri is een gerecht waarvan de ingrediënten onderdeel waren van wat de tot slaaf gemaakten kregen om te eten. Heri betekent “heel” een referentie naar hele vruchten. De aardvruchten waren vooral belangrijk omdat ze koolhydraatrijk en makkelijk te verbouwen zijn, waar een stevige, machtige maaltijd van gemaakt kon worden. Hierdoor kon men lang door werken op de plantages. Heri Heri wordt tegenwoordig beschouwd als een delicatesse en is vaak terug te zien bij vieringen of speciale gelegenheden.
Free Heri Heri For All
Het initiatief Free Heri Heri For All is in het leven geroepen door Ira & Ayra Kip van Kip Republic en is ontstaan uit de behoefte om 1 juli 1863/1873, een herdenking en viering voor iedereen te maken. Om bewustwording onder alle Nederlanders te creëren over het bestaan van deze dag en de geschiedenis en de gevolgen ervan die vandaag de dag nog steeds voelbaar zijn.
Free Heri Heri For All heeft landelijke distributiepunten in verschillende steden. Houd de website in de gaten voor de volledige lijst met locaties waar je gemakkelijk een maaltijd kunt afhalen.
Wil jij meer leren over de kracht van verhalen in voedsel? Bekijk dan onze ‘Cooked history’ opleiding, die wij samen met Ira & Ayra Kip ontwikkelden. Deze opleiding is gratis beschikbaar.