De Food Hub formule: haal meer uit jouw duurzame ambities

De wereld verandert snel. De voedselketen lijkt soms in zijn voegen te kraken. Werk jij in de voedsel- of landbouwsector? Dan herken je die spanning waarschijnlijk. Het is niet makkelijk om grote ambities om te zetten in tastbare resultaten. Waar begin je? Hoe krijg je je team mee? En hoe zorg je dat jouw organisatie niet alleen aan de zijlijn blijft staan, maar een actieve bijdrage levert aan een duurzamere toekomst?
Gepubliceerd op 18 feb 2025

Het begint met een andere manier van kijken

De uitdagingen van vandaag vragen niet om snelle, technische oplossingen. Ze vragen om een nieuwe manier van denken, samenwerken en aanpakken. Zeker in een complexe sector als voedsel en landbouw, waar ecologische, sociale en economische belangen continu met elkaar in botsing komen, is een frisse blik onmisbaar.

Volgens Joszi Smeets, mede-oprichter en creatief directeur van Food Hub, moet de vraag zijn: “Hoe stel je mensen in staat om de wereld van voedsel en landbouw te veranderen?”.

 

De kracht van verhalen en patronen doorbreken

De voedseltransitie is misschien wel het ultieme voorbeeld van hoe sectoren veranderen. Oude systemen voldoen niet meer. Toch voelen veel organisaties zich verlamd door de complexiteit. Het doorbreken van gewoontes en het vinden van nieuwe wegen vraagt om moed, maar ook om de juiste begeleiding.

Bij Food Hub gebruiken we Theory U als instrument om dat mogelijk te maken. Deze methode, ontwikkeld door Otto Scharmer, helpt mensen en organisaties om vastgeroeste patronen los te laten. Het is geen snelle oplossing, maar een proces van reflectie en actie. Zoals Smeets het verwoordt: “Echte verandering begint met vertragen. Pas dan zie je wat er echt nodig is.”

Waarom organisaties vastlopen

Veel organisaties hebben prachtige plannen, maar lopen vast in de uitvoering. De oorzaken? Vaak herkenbaar:

 

  • Te veel complexiteit: de regels, trends en belangen veranderen zo snel dat het moeilijk is om overzicht te houden.
  • Weerstand tegen verandering: gewoontes zitten diepgeworteld. Zonder breed gedragen urgentie stokt de innovatie.
  • Gebrek aan steun: pioniers binnen de organisatie krijgen niet altijd de ruimte of middelen die nodig zijn om impact te maken.
  • Van denken naar doen: ideeën blijven vaak hangen in rapporten en strategieën, zonder dat er concrete stappen worden gezet.

Volgens Smeets ligt de sleutel in een cultuur waarin experimenteren, leren en samenwerken centraal staan: “Durf fouten te maken en durf samen te bouwen. Alleen zo zet je echte stappen.”

De Food Hub formule: enable, experience & empower

Bij Food Hub geloven we in een aanpak die mensen inspireert en in beweging brengt. Onze methodiek bestaat uit drie stappen:

 

  1. Enable (bewustwording): alles begint met begrijpen. Wat speelt er in het voedselsysteem? Wat betekent dit voor jouw organisatie? Onze programma’s geven deelnemers nieuwe inzichten die de basis leggen voor actie.
  2. Experience (ervaren): weten is één ding, maar voelen is iets anders. Daarom nemen we deelnemers mee op fieldtrips, laten we ze samenwerken in simulaties en dagen we ze uit met praktijkopdrachten. Zo maken ze direct verbinding met de echte uitdagingen in de sector.
  3. Empower (doen): uiteindelijk gaat het om actie. Onze programma’s geven deelnemers de tools, het zelfvertrouwen en de vaardigheden om daadwerkelijk impact te maken. Of het nu gaat om leiderschap, samenwerking of innovatie, we helpen hen op weg.

Samen bouwen aan een duurzame toekomst

De voedseltransitie is niet eenvoudig, maar wel noodzakelijk. Het vraagt om lef, visie en samenwerking. Zoals Smeets zegt: “De toekomst vraagt om leiders die verder kijken dan de korte termijn. Die durven investeren in een systeem dat mens en natuur respecteert.”

Bij Food Hub geloven we dat echte verandering begint bij mensen. Onze programma’s zijn ontworpen om hen te inspireren en te begeleiden. Samen bouwen we aan een voedselsysteem dat veerkrachtig is, voor iedereen.

 

 

Over Joszi Smeets

Joszi Smeets, oprichter en creatief directeur van Food Hub, is een expert in de voedsel- en landbouwsector. Naast het leiden en ontwikkelen van Food Hub heeft zij een achtergrond als sociaal geograaf en verdiepte ze zich in trainerschap, persoonlijk leiderschap en trustbuilding.

Met de door haar ontwikkelde Food Hub methodiek helpt Joszi organisaties om duurzame ambities om te zetten in tastbare resultaten en impact te creëren in een complexe en veranderende wereld. Haar visie: voedsel- en landbouw oplossingen kunnen alleen floreren wanneer mensen in staat worden gesteld om verandering te maken.

Deze visie en haar jarenlange ervaring maken deze longread een onmisbare gids voor professionals die een actieve rol willen spelen in de voedseltransitie.

Meer weten?

Download onze longread en ontdek hoe Theory U en de Food Hub-methodiek jouw organisatie kunnen helpen om duurzaamheidsdoelen te bereiken. Samen maken we het verschil.