De Food100 van 2023: Deze 100 voorlopers verduurzamen het Nederlandse voedselsysteem
Tegen de stroom in
Met de Food100 willen initiatiefnemers AgriFood Capital, Food Hub, Food Inspiration en Slow Food Youth Network en de juryleden voedselveranderaars een steuntje in de rug geven, zodat ze doorzetten en doorgaan. “Deze aanpakkers verdienen erkenning en aanmoediging”, zegt Struyck. “Het kost nou eenmaal meer moeite om tegen de stroom in te ondernemen of om je baas te overtuigen van je vernieuwende plannen, dan gewoon doen wat iedereen doet.”
De Food100-jury
De Food100 is samengesteld door een onafhankelijke vakjury. Meer dan 300 aanmeldingen werden beoordeeld op vier criteria om tot de definitieve lijst te komen: daadkracht, innovatie, duurzaamheid en de mate waarin de kandidaat kennis en inzichten deelt.
De vakjury van 2023 reflecteert de breedte van de voedselketen en bestaat uit de volgende experts:
- Juryvoorzitter Sheila Struyck, venture partner en co-founder bij NBI Impact Investors en chef duurzame gastronomie
- Anouk Snelders, oprichter en mede-eigenaar van Health Food Wall
- Bas Antonissen, eigenaar van gesloten varkenshouderij BoerBas
- Christiaan Vette, zelfstandig adviseur voor strategie, innovatie en transformatie
- Dr. Jeroen Candel, universitair hoofddocent bestuurskunde, lid van de Raad voor Dieraangelegenheden en de raad van toezicht van de Transitiecoalitie Voedsel
- Lisanne van Oosterhoud, programmamanager Next Tech Food Factories, en is onderdeel van World Food Forum, RVO Participatietafel Voedseltransitie en Klimaatpact-ambassadeurs
- Maartje Nelissen, partner bij The Food Line-up en mede-eigenaar Plant FWD
- Tarique Arsiwalla, oprichter van Protix, investeerder in duurzame agri start-ups en strategisch adviseur bij Vermaat Groep
Food100-lijst van 2023: kijk op 1 september op www.food100.nl/2023.