over ons
Onze missie is het aanjagen van de transitie naar een eerlijk, divers en duurzaam voedselsysteem.
De wereld verandert in rap tempo en bestaande systemen schieten tekort. De aarde is overbelast en vervuild, en in toenemende mate ongelijk verdeeld langs economische, politieke en sociale lijnen. De behoefte aan visie en daadkracht wordt steeds groter, tezamen met de noodzaak om kennis, diversiteit en nuance aan te brengen in belangrijke vraagstukken, zoals het voedselvraagstuk.
Over ons: Food Hub faciliteert de voedseltransitie met vernieuwend leiderschap en kennisontwikkeling. We brengen de schakels van het voedselsysteem met elkaar in gesprek, en zorgen ervoor dat zij gezamenlijk grip op de wereld van voedsel- en landbouw krijgen. Concreet krijgt dit vorm in onze opleidingen, communities, de evenementen die we organiseren en onze conceptontwikkeling.
Joszi en Joris
Food Hub is in 2016 opgericht door Joszi Smeets en Joris Lohman. Zij kennen elkaar uit de Slow Food-beweging die zich inzet voor een good, clean and fair voedselsysteem door promotie van traditionele keukens en extensieve landbouw. Met het oprichten van Food Hub verbreden ze die beweging, door zich ook te richten op het bedrijfsleven en overheden. Bovendien zien Joszi en Joris het ontwikkelen van voedselonderwijs als een belangrijke toevoeging aan de bestaande inspanningen rondom de voedsel- en landbouwtransitie.
Onze mensen
Nikita Aarsman
Na een tijd als organisatorische spil in de muziekindustrie wilde Nikita eigenlijk hetzelfde doen, maar dan in combinatie met haar grootste liefde: voedsel! Van online tot offline en van tien tot duizend mensen: als projectcoördinator binnen Food Hub staat ze altijd in de startblokken om elk project tot in de puntjes te regelen.
Wout Bierens
Door zijn vele reizen is Wout geïnspireerd geraakt door verschillende keukens en door hoe eten altijd een centrale plek inneemt in het leven van mensen. Van het smaakvolle gerecht ‘matapa’ uit Mozambique tot aan de beste dim sum uit Hong Kong: voedsel is emotie! Als accountmanager bij Food Hub neemt Wout bij onze opdrachtgevers alle zorgen uit handen.
Jeroen van IJzerloo
Jeroen schept orde in de chaos en stelt vragen die je niet zag aankomen. Hij gelooft niet in één waarheid, dus blijft altijd nieuwsgierig naar betere oplossingen voor de problemen van vandaag. Bij Food Hub zorgt hij als algemeen directeur voor het soepel draaien van mens en machine en trad hij in 2020 toe als directeur en mede-eigenaar.
Joris Lohman
Als politicoloog is Joris gefascineerd door de ‘wicked problems’ in ons mondiale voedselsysteem. Samen met Joszi heeft Joris Food Hub opgericht om zo de voedseltransitie te versnellen naar een gezond en duurzaam voedselsysteem. Binnen Food Hub is hij de man met het plan en laat hij geen mogelijkheid voorbij gaan Sicco Mansholt aan te halen.
Maarten Moerkerken
Na een lange horeca-carrière bij verschillende restaurants in Amsterdam wilde Maarten iets anders - maar nog steeds bezig blijven met voedsel en mensen. Zijn gevoel voor gastvrijheid en overzicht zet hij nu intern in bij Food Hub. Als Bureaumanager zorgt hij ervoor dat alle interne zaken soepel verlopen, vult hij collega's aan waar nodig en ondersteunt hij de directie.
Heleen Sanders
Na een studie duurzame voedselsystemen aan de University for Peace in Costa Rica verruilde Heleen de bananen en ananassen weer voor aardappels en uien. Want in Nederland ligt vruchtbare grond voor wereldwijde voedselbewegingen. Van nieuw platform tot publicatie, bij Food Hub weet Heleen menig project tot een goed einde te brengen.
Linde Schuijlenburg
Als boerendochter en bergliefhebber staat Linde graag met haar voeten in de klei of boven op een bergtop. Gelukkig kan ze haar liefde voor buiten zijn, natuur en groenten uit eigen moestuin meenemen naar Food Hub, want daar hebben we nooit genoeg van. Bovendien zorgt ze als projectcoördinator dat alle projecten tot in de puntjes zijn geregeld.
Joszi Smeets
Joszi is de creatieveling van het team en bouwt onze onderwijsprogramma’s en producten. Ze richtte samen met Joris Food Hub op omdat ze als sociaal geograaf sterk gelooft dat de voedseltransitie door mensen wordt gedreven en dus emotioneel en cultureel geladen is. Het is zo groot maar ook heel klein, en dat maakt voedsel het beste instrument om in handen te hebben.
Lieke Tegels
Lieke is na een aantal jaar wonend tussen de bergen, wijngaarden en boerderijen in Nieuw-Zeeland, terug op Nederlandse bodem. Ze is groot liefhebber van champagne en 'haute cuisine' maar ruilt haar hakken ook net zo makkelijk in voor een vertrouwd paar klompen. Met plezier ontwikkelt ze voor Food Hub warme relaties en nieuwe samenwerkingen.
Larissa de Vries
Larissa is het toonbeeld van transitie: via een studie modemanagement, horeca en de media is ze in de wereld van voedsel eindelijk op haar plek beland. Opgevoed met twee eetculturen, de indische keuken en hollandse pot, houd ze stiekem toch het meest van aardappelen. In team communicatie maakt ze alle visuals en zorgt ze voor strakke contentplanningen.
Ricardo Cano Mateo
Ricardo is klimaatboer voor het leven. Samen met Anne 2020 startte hij hun regeneratieve demonstratieboerderij op landgoed Grootstal, pal naast Nijmegen. Hij ontwikkelde met ons de opleiding Regeneratieve Landbouw.
Marieke Creemers
Als lecturer Food System Transitions is Marieke expert op het gebied van de voedseltransitie. Ze is als programmamaker en dagvoorzitter betrokken bij De Nieuwe Boerenfamilie.
Maarten Essenburg
Als creatief strateeg en design thinking expert, ontwerpt en faciliteert Maarten co-creatieve workshops voor Food Hub. Co-creatief omdat we altijd samenwerken en strategisch omdat we ideeën pas goed vinden als we ze gevalideerd hebben. Hence; de prototyping mindset.
Peter Fechter
Peter is ondernemer, partner bij RS Finance en heeft samen met Jeroen van IJzerloo adviesbureau 5voor1. Met hun werk voor De Nieuwe Boerenfamilie hebben Peter en Jeroen een belangrijke ondersteunende rol bij de bedrijfsontwikkeling van jonge boeren.
Wilbert van der Kamp
Wilbert maakt dingen praktisch. Met de juiste mensen, een goed plan en in it for the long run. Wilbert is oprichter van Omapost, heeft een column over duurzaamheid in Dagblad van het Noorden en maakt talkshows. Voor Food Hub is Wilbert moderator van meerdere programma's.
Ayra Kip
Ayra is succesvol ondernemer, producer in de cultuur sector en mede-oprichter van KIP Republic. Voor Food Hub ontwikkelde zij samen met tweelingzus Ira de opleiding Cooked history.
Ira Kip
Ira is regisseur, schrijver, storyteller en mede-oprichter van KIP Republic. Voor Food Hub ontwikkelde zij samen met tweelingzus Ayra de opleiding Cooked History.
Thomas van Neerbos
Vol overtuiging doen wat je doet, krijgen wat je wil en vertellen waar het heen moet. Daarbij helpt Thomas mensen. Studenten, activisten, politici, wetenschappers en voor Food Hub de mensen die gaan zorgen dat we beter gaan eten, op alle fronten.
Lelani Lewis
Als voedselondernemer en oprichter van meerdere voedselbedrijven begrijpt Lelani het proces van het omzetten van een idee in een daadwerkelijk bedrijf. Daarnaast is ze moderator en dagvoorzitter van meerdere programma's.
Arjen Oenema
Arjen is nieuwsgierig naar het gedrag van mensen en gelooft erin dat een nieuw idee of ontwerp andersoortig gedrag kan ontlokken. In zijn trainingen vertaalt hij met deelnemers wensen en dromen naar concrete ideeën.
Heleen Lansink-Marissen
Heleen is melkveehouder in Twente en daarnaast actief als agro-influencer. Ze maakt zich hard voor 'groen boeren' en is moderator van de Online Boerenversneller.
Anne van Leeuwen
Anne is klimaatboer voor het leven. Samen met Ricardo 2020 startte zij hun regeneratieve boerderij. Met stichting Bodemzicht bouwt ze aan het regeneratieve samenleving. Ze ontwikkelde met ons de opleiding Regeneratieve Landbouw.
Linda Vermaat
Linda is ervaren moderator, spreker en directeur van Innofest. Tijdens haar pitchtrainingen leert ze deelnemers hoe je ervoor zorgt dat het publiek aan je lippen hangt.
Beatrijs Voorneman
Als designer voor Reframing Studio is Beatrijs gefascineerd door de filosofische kant van design. Voor Food Hub traint Beatrijs deelnemers hoe zij met hun product, dienst of plek een positie kunnen innemen in een toekomstige context.
Nadia Zerouali
Nadia is kookboekenschrijver, tv-kok en mede-eigenaar van de Couscousbar en van de produktlijn Nadia & Merijn’s SOUQ. Als voedselondernemer vertelt zij het verhaal van voedsel, cultuur en identiteit in onze programma's.