Methode

Wat we precies doen bij Food Hub? We maken voedselonderwijs – in de breedste zin van het woord

Bij Food Hub werken we elke dag aan voedselonderwijs. Voedseleducatie kan vele vormen aannemen: van programma’s voor ondernemers die willen veranderen, tot Summer Schools voor jonge professionals, tot longreads, boeken, videocolleges en andere publicaties.

Onze voedselonderwijs-programma’s zijn altijd opgebouwd volgens een bepaalde formule.

De Food Hub formule

Al het onderwijs over voedsel dat wij maken – van de jaarlijkse Flevo Campus Summer School tot de Food Forward programma’s voor Rabobank – zijn gebaseerd op de theorie van voedseltransitie.

Onze programma’s kunnen allerlei vormen aannemen. We maken programma’s op maat en altijd in samenspraak met opdrachtgevers, maar een aantal onderdelen keert altijd terug:

 

  • Transitietheorie: om te begrijpen hoe jij de wereld van voedsel kunt veranderen, is het van belang om te weten hoe die wereld aan het veranderen is.
  • Persoonlijk leiderschap: als je begrijpt hoe de voedseltransitie werkt, moet je ook begrijpen wat jij in die transitie te doen hebt. Wie ben jij en wat is jouw rol? Hoe kan je verandering in gang zetten terwijl je dicht bij jezelf blijft?
  • Ervaring: in Food Hub-programma’s ga je altijd ‘met je poten in de modder’. Van dichtbij bekijken hoe dat voedselsysteem er nou eigenlijk uitziet. Op naar de boerderij, fabriek of op supermarktsafari!
  • Diversiteit: we vinden het belangrijk om altijd meerdere stemmen te laten horen en het verhaal van voedsel van meerdere kanten te belichten. We proberen buiten onze bubbel te kijken en de hokjes in het voedseldebat (waar we zelf soms ook in zitten) te doorbreken.
  • ‘Alles klopt’: van de lunch tot de locatie, in onze programma’s zijn zelfs de kleinste details onderdeel van de boodschap die we proberen over te brengen.

 

Sinds de oprichting in 2016 maakt Food Hub voedselonderwijs volgens bovenstaande formule. Hoe ziet dat er concreet uit? Nou, bijvoorbeeld zo.

 

Testimonial Robert Jan Marringa Agrifood Capital

Ook voedselonderwijs op maat?

Wil je educatie over voedsel en landbouw op de agenda zetten binnen jouw bedrijf, organisatie, (onderwijs)instelling óf gewoon voor jezelf? Wil je op een laagdrempelige manier het voedselsysteem van dichtbij leren kennen, met al je zintuigen en vanuit verschillende invalshoeken? Neem contact op met Wout: wout[at]foodhub[dot]nl 

 

Wout Bierens Food Hub