Nieuws

Transitiemakers in AgriFood op reis door het Nederlandse voedsellandschap

                   

In twee dagen tijd spreken we in rap tempo de meest uiteenlopende mensen uit ons voedsellandschap en krijgen we een kijkje in hun wereld. Als transitiemaker is het van belang dat je het landschap waarin je transitie wilt maken leert te observeren. Zo krijg je een dieper inzicht in de dynamiek, de belangen en de innovaties die het voedselsysteem vormgeven.

Onze reis gaat van start in Melderslo, op het erf van Edwin en Elly Michiels-Fleuren (ook bekend van twitter!). Ze nemen ons mee naar hun bloembollen en leiden ons rond in de (een ster) vleesvarkensstal, die ze in 2011 openden. Vol passie nemen zij ons mee in de wereld van dit familiebedrijf en delen ze met ons de zorgen, de uitdagingen maar ook de kansen. Ze leggen ons uit in welk systeem zij ergens gevangen zitten en welke ruimte er nog is om bedrijfskansen te realiseren.

“Het enige waar we echt goed in zijn geworden in de landbouw, vanaf na de Tweede Wereldoorlog, is overproductie realiseren “

Elly Michiels-Fleuren

Hierna rijden we door naar het westen, waar de 25-jarige melkveehouder, Corné Sijben, ons ontvangt met Brabantse worstenbroodjes. Na een mini-college fosfaatwetgeving horen we hem uit over zijn beweegredenen om het bedrijf over te nemen. Corné stelt dat hij altijd al wist dat hij boer wilde worden: “dit is het mooiste vak dat er is”. In de prille lentezon showt hij ons zijn dames en loopt hij met ons langs alle fases van zijn bedrijf. We eindigen de dag bij Jacqueline en Christ Monden, de trotse eigenaren van De Kruidenaer. In 2016 werden zij publieksfavoriet tijdens de ZLTO initiatiefprijs met de verse kruiden die zij telen op water.  Jacqueline en Christ zetten kruiden op de kaart als Hollands product en stoppen sinds de omschakeling in 2003 niet met groeien. Ze delen met ons waar ze hun succes aan te danken hebben en hoe zij als pioniers om gaan met het delen van kennis.

Van de modder naar de vergaderzalen: op de tweede dag laten we het platteland voor wat het is en reizen we naar Den Haag voor een kennismaking met de Hartstichting. Hun hoogste doel is om hart- en vaatziekten te verslaan en gezonde voeding is daarbij een van de belangrijkste aanjagers. Naomi Rosekrans-Navon en Carolien Martens delen met ons op welke manieren zij dit agenderen en welke bewegingen je daarvoor allemaal moet maken.

“Bij een sigaret zeg je heel duidelijk: niet doen. Bij ongezonde voeding is dit complexer, wat noem je gezond en hoe ver ga je daar in door?”

Naomi Rosekrans-Navon

Na een lunch bij Instock Den Haag reizen we door naar de blauwe zaal van het Ministerie van Economische Zaken waar Bram Wits voor een keer plaats neemt op de stoel die normaal voor de minister bedoeld is. Hij staat al vier jaar als politiek assistent naast onze staatssecretaris van Economische Zaken, voorheen Sharon Dijksma en nu Martijn van Dam. In die rol ziet hij van dichtbij hoe de politici op deze plek de afgelopen jaren omgaan met de grote uitdagingen voor landbouw, visserij en natuur. Bram deelt met ons de ins en outs en vertelt tot waar de macht van een staatssecretaris rijkt.

“Als er iets is waar ik groot respect voor heb is het dat, zowel Sharon als Martijn,  gigantische dosiervreters zijn, ze lezen werkelijk alles.”

Bram Wits

Onze laatste stop is Zaandam: waar we plaatsnemen in de boardroom van Ahold Delhaize. Hier worden de grote beslissingen gemaakt voor o.a. de Albert Heijn. Strategy manager Jasper Sturtewagen gaat met ons het gesprek aan over retailtrends en de betekenis van innovatie. Hoe snel kun je hierin gaan in een gigantisch bedrijf als het zijne?

Er wordt nog een poging gedaan om de keten te duiden en overzicht te scheppen in de grote weerwar van meningen en ervaringen van de afgelopen dagen maar daar is het te vroeg voor. De conclusie is dat je, om de huidige situatie daadwerkelijk te kunnen duiden, heel goed moet kunnen observeren en je vooroordelen even achterwege moet laten.

Genoeg tijd om op al die indrukken te herkauwen: alle deelnemers reizen terug naar hun eigen context en komen in maart weer samen om radicale voedselondernemers te ontmoeten en hun transitieideeën concreet te maken. Dit kun je live volgen via twitter & facebook.

Hier een impressie in foto’s van de tweede module, © JJPerspectives

 

 

Foodhub_Agri_JJ-5600 Foodhub_Agri_JJ-5608 Foodhub_Agri_JJ-5637  Foodhub_Agri_JJ-5663

Foodhub_Agri_JJ-5688 Foodhub_Agri_JJ-5714

Foodhub_Agri_JJ-5773 Foodhub_Agri_JJ-5756 Foodhub_Agri_JJ-5791

Foodhub_Agri_JJ-5820

 

Foodhub_Agri_JJ-5921 Foodhub_Agri_JJ-5907 Foodhub_Agri_JJ-5923 Foodhub_Agri_JJ-5949

Schermafbeelding 2017-02-21 om 14.50.20

Schermafbeelding 2017-02-21 om 14.50.33