De hervorming van het GLB (Gemeenschappelijk Landbouw Beleid) voor de periode 2015-2020 is nog maar net ingevoerd, en de gedachtevorming over het GLB na 2020 begint alweer op gang te komen. De eerste voorstellen voor aanpassing circuleren al. Wie met het GLB te maken heeft, kan zich dus maar beter op de hoogte stellen van de issues die een rol gaan spelen.
Op 3 november 2016 wordt tijdens een themamiddag op de Wageningen Universiteit aan de hand van drie mogelijke toekomstscenario’s nagedacht over de implicaties voor het GLB. Deze scenario’s zijn het high-tech scenario, het selforganisation-scenario en het collapse-scenario.
Tijdens deze themamiddag gaan deelnemers in kleine groepen aan de slag met een scenario en worden deelnemers uitgedaagd om na te denken over het belang van bepaalde beleidsdoelen in het betreffende scenario. Welke instrumenten zijn er nodig voor een toekomstbestendig gemeenschappelijk landbouw beleid?
Naast pitches van de bevindingen van de groepen, worden beleidsopties geïdentificeerd die zeker geïmplementeerd moeten worden voor een bepaalde toekomst.
De cursusleiders zijn Dr. Annelie Boogerd (Senior Beleidsmedewerker, Toekomst Europees Landbouwbeleid vanaf 2020, Ministerie van Economische Zaken) en Drs. Krijn Poppe (Senior Econoom en Research Manager, LEI Wageningen UR). In het cursusprogramma licht Joris Lohman zijn visie op één van de scenario’s toe, waarbij zijn kennis op het gebied van transities en het GLB de basis is.
Meer informatie is te vinden op de flyer. Inschrijven is mogelijk tot 14 oktober via deze link.