Food Forward Podcast

         

Opdrachtgever: Op eigen initiatief, i.s.m. Rabobank en BNR Radio

Er waren eens… een tovenaar en een profeet. Ze wilden allebei de wereld voeden maar ze werden het niet eens over de manier waarop. We moeten de landbouw verder intensiveren! zegt de tovenaar. Nee, we moeten inzetten op biologisch en kleinschalig, roept de profeet.

Die tovenaar is Hidde Boersma. Moleculair bioloog, wetenschapsjournalist en de afgelopen jaren vooral bekend geworden als groot voorvechter van ecomodernisme: het idee dat modernisering en technologie juist leiden tot meer duurzame productie. Door meer voedsel te produceren op minder land, willen tovenaars zoals Hidde meer ruimte creëren voor de natuur.

En die profeet, dat is Joris Lohman. Vanaf de begindagen betrokken geweest bij het Slow Food Youth Network, en als oprichter van Food Hub elke dag bezig met het verduurzamen van de Nederlandse landbouw. Hij pleit voor circulaire landbouw, die veel meer in balans is met natuurlijke ecosystemen.

Joris en Hidde waren het lange tijd oneens. Ze pleiten allebei voor een duurzamere landbouw, maar hun oplossingen liggen ver uit elkaar. In de vijfdelige Food Forward podcast gaan ze met elkaar in debat over de toekomst van ons voedsel. Onder leiding van Harm Edens verkennen ze elkaars ideeën, en onderzoeken ze in hoeverre hun oplossingen elkaar zouden kunnen versterken.

Luisteren: in je favoriete podcast-app (zoek op ‘food forward NL’) of hieronder!

Meer van dit soort verhalen? Abonneer je op de Food Hub Letter


Resultaten:

Aflevering 1 (inleiding): tovenaars vs. profeten, twee visies op de toekomst van ons voedsel (met Joris Lohman en Hidde Boersma)

Aflevering 2: het Nederlandse landschap terug op de tekentafel (met Frank Verhoeven en Peter Smeets)

Aflevering 3: ‘Knutselen’ met het DNA van planten (met Ernst van den Ende en Miriam van Bree)

Aflevering 4: Voedselzekerheid voor Afrika (met Patience Koku en Zayaan Khan)

Aflevering 5: de toekomst van onze veestapel (met Martin Scholten en Joost van Kasteren)