Nieuws

DIT IS FOOD HUB | Yvonne is de verbinder van Food Hub

                   

november 2020

Yvonne Faber is een van de ‘oudgedienden’ binnen Food Hub: al sinds de oprichting in 2016 werkt zij samen met oprichters Joris en Joszi aan voedselonderwijs. Van een manusje-van-alles is ze steeds verder gegroeid in haar rol als programmamaker. De kans is groot dat als je een programma of opleiding bij ons afneemt, dat Yvonne dat voor je heeft ontworpen, meestal samen met Joszi. Ondertussen doet ze ook nog een master filosofie ernaast – en dat is geen toeval, want voedsel en filosofie hebben voor Yvonne alles met elkaar te maken. Hoe kijkt Yvonne naar haar werk in een wereld waarin steeds meer digitaal wordt?

Yvonne, wat doe je voor Food Hub? 

‘Ik ben projectmanager en programmamaker bij Food Hub. En dat betekent dat ik van alles doe: het projectmanagement van De Nieuwe Boerenfamilie bijvoorbeeld, en het volledige programma van de Boerenversneller. Daar ben ik van begin tot eind voor verantwoordelijk (boeren die dit lezen: de inschrijving voor volgend jaar is geopend!). Voor Flevo Campus maak ik ook de onderwijsprogramma’s, zoals de jaarlijkse Denktank en Summer School. Daarnaast modereer ik deze programma’s ook vaak.’ 

 

En hoe ben je hierin gerold?

‘Ik kende Joris al vanuit het Slow Food-netwerk en ben een keer op zijn aanraden mee geweest naar Terra Madre, de tweejaarlijkse internationale Slow Food-bijeenkomst. Toen hij samen met Joszi Food Hub oprichtte vroegen ze mij erbij als manusje-van-alles. De afgelopen jaren ben ik meegegroeid met Food Hub. Ik heb ons team van drie naar tien mensen zien groeien, de projecten groter zien geworden en de programma’s steeds diverser. En mijn eigen rol als programmamaker is steeds duidelijker geworden. Het uitdenken van een programma, van a tot z, is wat ik het allerliefst doe. Maar omdat Food Hub nog altijd een klein bedrijf is, ben ik soms nog steeds steeds een manusje-van-alles en zorg ik ervoor dat de werkboeken op tijd geprint zijn en de catering klaarstaat.’ 

 

Wat raakt jou het meest als je je verdiept in het voedselsysteem? 

‘Soms word ik een beetje murw van altijd hetzelfde verhaal: honger, biodiversiteit, voedselverspilling… Ik krijg weleens een knoop in m’n maag van het tempo: het voedselsysteem verandert zo langzaam! En het is zo groot, zo complex. Maar eens in de zoveel tijd lees, hoor of zie ik weer iets waardoor ik weer heel sterk voel: oja, hier doen we het allemaal voor. Het mooie aan voedsel vind ik dat het zo’n harde veroorzaker is van allerlei problemen in de wereld – en tegelijkertijd is het zo tastbaar, zo intiem. Het is allesomvattend en ongrijpbaar, maar tegelijk zo dichtbij, persoonlijk en tastbaar. Je kunt letterlijk met elke hap een hele wereld oproepen. En dat doen we dan ook vaak in onze programma’s.’ 

 

“Voedsel is allesomvattend en piepklein en intiem tegelijk”  

 

Hoe combineer je je werk voor Food Hub met je master filosofie? Zijn er raakvlakken? 

‘Ik ben dit jaar met een master begonnen omdat ik me graag op het snijvlak tussen praktisch en filosofisch bevind. Volgens mij heb je beide kanten nodig om het systeem te veranderen. Aan de ene kant moeten de moeilijke filosofische vragen gesteld worden; aan de andere kant heb je concrete oplossingen nodig, en mensen die het vandaag of morgen gaan dóen. Ik heb net een vak over machtsstructuren afgerond en daardoor weer ingezien hoezeer voedsel en macht verbonden zijn, hoezeer bijvoorbeeld de ontwikkeling van steden samenhangt met de geschiedenis van landbouw, en wat daarin niet eerlijk is. Dat soort onderwerpen zou ik graag nog meer terugbrengen in onze programma’s.’ 

 

Wat is voor jou de kracht van Food Hub?

‘Dat we niet pretenderen het antwoord te hebben, maar wel vaak de vinger op de gevoelige plek weten te leggen, waar de knelpunten of spanningen zitten. En dat we manieren bieden om met die spanning om te gaan, zonder eenzijdige antwoorden te willen geven. Vanuit de breedte weten we andere mensen te betrekken, de juiste spelers er bij te trekken. Bijvoorbeeld met De Nieuwe Boerenfamilie. We zeggen niet dat we alle problemen in de agrarische sector kunnen oplossen, maar we weten wél wie we erbij moeten halen. Ontwerpers, mensen die het financiële plaatje snappen,  pitch-experts. Van gevestigde namen tot startende ondernemers. Van beroemdheid tot gewoon mens. Had ik al gezegd dat de inschrijving voor 2021 weer geopend is?’ 

 

Vooruitkijkend naar de toekomst: waar zie je Food Hub naartoe gaan?

‘Ik hoop dat we nog veel meer mensen weten te bereiken, binnen de voedseltransitie hun weg kunnen laten vinden. Dat we onszelf en onze formules blijven doorontwikkelen. Voor 2021 ligt er natuurlijk een enorme uitdaging op het gebied van programmamaken: hoe doe je dat in een wereld waarin mensen voornamelijk achter hun scherm leven? Hoe maak je een online programma dat even goed of zelfs beter is dan een offline versie – niet alleen een digitale vervanging ervan? Tot nu toe hebben we slimme oplossingen bedacht die goed uitpakken, maar we moeten hier op een meer structurele manier mee omgaan. Dat kunnen we, die kracht hebben we, daar ben ik van overtuigd.’ 

Wil je meer weten over de projecten waar Yvonne mee bezig is? Of heb je vragen over de Boerenversneller? Mail yvonne@foodhub.nl

 

Op de hoogte blijven van Yvonnes werk – en dat van de rest van het Food Hub team? Abonneer je op de Food Hub Letter