Nieuws

DIT IS FOOD HUB | Suus is de huisdichter van Food Hub

                   

maart 2021

Copywriter Suus kan alles met woorden en draait nu bijna 2,5 jaar mee met Food Hub. Ze begon als communicatiemanager maar ontdekte gaandeweg dat schrijven toch is wat ze het liefst van alles doet. Sinds dit jaar is ze Food Hub’s eigen copywriter en kan ze helemaal los op al onze nieuwsbrieven, lesmateriaal voor onderwijsprogramma’s en social media copy. Dit interview schreef ze overigens niet zelf 😉

Suus, hoe ben je bij Food Hub terechtgekomen?

‘In 2018 deed ik met heel veel plezier mee aan de SFYN Academie. Op onze eerste Academiedag kwam Joris zijn verhaal over voedseltransitie vertellen – inmiddels heb ik dat verhaal al tientallen keren gehoord, maar de eerste keer was ik zwaar onder de indruk. Ik schreef toen mijn scriptie over zaadveredeling en gentech en ontdekte dankzij Joris dat ik veel meer in het ‘technologische’ paradigma zat dan ik zelf doorhad. Toen ik was afgestudeerd en werk zocht, kwam er precies een communicatievacature bij Food Hub vrij. Ik wilde graag in de voedselwereld blijven, had al communicatie-ervaring en kende de Food Hubbers al een beetje. Ik kreeg de Letter bijvoorbeeld allang voordat ik ‘m zelf ging schrijven. Het was echt de juiste baan op het juiste moment.’ 

Hoe denk je dat je collega’s je zien?

‘Ik weet sinds onze online borrel vorige week dat ze mij zien als degene die als eerste de laatste bitterbal pakt, haha! En eerlijk gezegd klopt dat wel. Ze zien me denk ik ook wel als iemand die van borrels en gezelligheid houdt, en dat nu heel erg mist. Daarnaast weet iedereen wel dat ik de taalnerd ben, die alle spaties, komma’s, d’s en t’s recht komt zetten. Maar of mijn collega’s dat waarderen of stiekem heel irritant vinden, dat moet je ze zelf vragen.’ 

Waar ben je nu mee bezig?

‘Sinds ik copywriter ben en minder bij Food Hub ben gaan werken, is het veel afgebakender wat ik doe. Het zijn deze week bijvoorbeeld twee nieuwsbrieven en het schrijven van de bio’tjes van de deelnemers van de Flevo Campus Think Tank. Volgende week ga ik aan de slag met een verhaal over Low Food, en ondertussen bedenk ik samen met Heleen een nieuwe opzet voor de Food Hub Letter. Na 40 edities is die wel toe aan enige vernieuwing.’ 

Hoe schrijf jij? Hoe werkt dat in je hoofd, kun je er iets over uitleggen?

‘Haha, nou, nu ik mezelf als tekstschrijver in de markt zet, merk ik hoe slecht ik dat kan uitleggen. Iemand vroeg me om zijn schrijfcoach te worden, maar ik ben niet speciaal goed in uitleggen hoe schrijven werkt. Of hoe het voor mij werkt. Een groot deel komt uit mijn onderbuik, het is intuïtie, talent of hoe je het ook wil noemen. Ik hoef er geen knopje voor om te zetten, het gebeurt gewoon. Het heeft er denk ik wel mee te maken dat ik altijd veel heb gelezen. Als je 10.000 keer ziet hoe iets wel of juist niet moet, dan word je er vanzelf beter in, denk ik.’ 

Als je terugkijkt op het afgelopen jaar, waar ben je dan echt trots op?

‘Het klinkt misschien flauw, maar vooral op Heleen, mijn collega die eind 2019 begon als stagiair, en nu mijn oude functie heeft overgenomen. Daardoor kon ik de stap zetten om voor mezelf te beginnen als tekstschrijver. We zitten nu allebei veel meer op de juiste plek. Voor mezelf beginnen, en erop vertrouwen dat dat lukt, is iets wat ik stiekem al heel lang wilde. Juist bij Food Hub leerde ik veel over ondernemerschap, persoonlijk leiderschap en veranderen. Er zijn wel momenten geweest op programmadagen van de Boerenversneller, ons boerenondernemersprogramma, dat ik meeluisterde en dacht: ik ben dan wel geen boer, maar ik wil ook ondernemen!’

“De grootste lessen die ik hier leerde gaan eigenlijk niet over voedsel”

Als je één ding mocht veranderen in het voedselsysteem, wat zou dat zijn?

‘Ik zou graag willen dat mensen de clichés beter begrijpen die altijd terugkeren in discussies.  We horen bijvoorbeeld altijd maar weer dat Nederland de tweede grootste voedselexporteur ter wereld is – kritiekloos, alsof dat iets is om trots op te zijn. Maar is dat wel zo? En snappen mensen dat in die statistieken ook zaad en bloemen worden meegeteld, om maar iets te noemen? Hoe interessant is die uitspraak dan eigenlijk? Ik zou willen dat we dat soort uitspraken minder vaak doen én minder serieus nemen. We winden ons vaak op over de uitwassen van het voedselsysteem, en dat is terecht, maar meestal blijft het grotere plaatje achterwege. Ik denk niet dat dat helpt. Het is wel erg makkelijk om je druk te maken over het topje van de ijsberg, en ondertussen de rest van de ijsberg totaal te negeren.’ 

Wat is je grootste les uit je tijd bij Food Hub?

‘Ik heb enorm veel geleerd over boeren, over landbouw in het algemeen. Praat een halfuurtje met een boer over de bodem, de koe of de kaas, en je bent echt een wijzer mens. Maar de grootste lessen die ik hier leerde gaan eigenlijk niet over voedsel, maar over diversiteit en inclusiviteit. Oprichter Joszi heeft daar altijd de nadruk op gelegd. Het duurde even voordat ik dat echt begreep – een paar jaar geleden noemde ik mezelf bijvoorbeeld nadrukkelijk geen feminist, en begreep ik niet waarom feminisme nodig was. Ik ben daar helemaal in omgedraaid. En als je ongelijkheid of een gebrek aan diversiteit eenmaal ziet, kun je het niet meer niet zien. We voeren er bij Food Hub continu gesprekken over, die zou ik niet willen missen.’ 

En wat doe je als je geen nieuwsbrieven, longreads of instagramposts aan het schrijven bent?

‘Dan ben ik waarschijnlijk andere dingen aan het schrijven, haha. En als ik niet aan het schrijven ben ben ik meestal aan het eten. Of aan het drinken. Of aan het hardlopen, boksen, wandelen, lezen… oja, en ik ga dit jaar mijn woonplaats Utrecht een stukje mooier maken als stadsambassadeur bij Thirty030.’ 

Wil je meer lezen van Suus? Abonneer je dan op de Food Hub Letter