Nieuws

DIT IS FOOD HUB | Maarten is de gastheer van Food Hub

                   

januari 2021

Projectcoördinator Maarten is de gastheer van Food Hub – althans, zo wordt hij door zijn collega’s getypeerd. Er is in de groepsapp zelfs een sticker van hem, waarop hij een excelsheet op een dienblaadje serveert. Maar vergis je niet, want er is één ding dat Maarten nog belangrijker vindt dan dienstbaar zijn, en dat is koffie drinken. Regelmatig onderbreekt hij een (online) meeting omdat er koffie gehaald moet worden. Ook dit interview begon later dan gepland: Maarten had nog geen koffie.

Maarten, behalve ‘winnaar van alle spellen en quizzen’ noemen je collega’s je de gastheer van Food Hub. Hoe komt dat zo?

‘Dat herken ik wel, dat gastheerschap is een rol die ik graag neem en pak. Ik heb tien jaar lang in de horeca gewerkt; ik vind het fijn om het andere mensen zo goed mogelijk naar de zin te maken. Binnen Food Hub betekent dat: mijn collega’s ondersteunen zodat ze hun werk soepel kunnen doen. Ik zorg ervoor dat alles aan de achterkant helemaal gestroomlijnd is, denk aan uitgebreide briefings met alles erop en eraan. Wat anderen k*tklusjes vinden, vind ik nooit zo erg om te doen. En als je A aan me vraagt, heb ik vaak ook al wel in de gaten wat B is, en dat doe ik dat ook alvast.’

Wat doe je officieel voor Food Hub?

‘Formeel ben ik projectcoördinator: ik neem de productie van allerlei projecten op me. Ik werk nauw samen met onze programmamakers, vooral Yvonne en Joris: voor alles wat zij bedenken, zoek ik de technische toepassing of oplossing. Ik regel locaties, catering, logistiek, dat soort zaken. Eigenlijk alles wat niet de inhoud is, hoewel ik dat ook steeds meer begin te doen. Als we een nieuw programma maken, denk ik graag mee over welke sprekers en experts we kunnen vragen.’

Hoe ben je bij Food Hub terechtgekomen?

‘Ik werkte bij The Lobby, het restaurant van Hotel V. Daar werd op een gegeven moment de V Academy aangeboden aan het personeel: een serie van colleges en excursies over verschillende productgroepen, zoals brood, vis, kaas, et cetera. Die academie was in elkaar gezet door Food Hub; zo leerde ik het bedrijf kennen. Ondertussen begon het horecawerk me een beetje op te breken, ik kreeg behoefte aan structuur, en wilde vrij zijn als mijn vrienden dat ook waren. Ik wilde – als een echte millennial – iets van betekenis doen. Bij Food Hub kwam toen een vacature vrij, maar daarop werd ik niet aangenomen, dat werd Wout. Jammer, dacht ik, en ik besloot verder te zoeken. Op een dag werd ik door Joszi gebeld of ik niet tóch bij Food Hub wilde komen werken, er was een extra positie vrijgekomen. Het leuke was dat een van mijn eerste projecten toen de V Academy was, die ik voor mijn ex-collega’s mocht gaan organiseren.’

“Vroeger had ik het gevoel dat het systeem binair was: bioindustrie is slecht, de ambachtelijke bakker is goed”

Als je één ding mocht veranderen in het voedselsysteem, wat zou dat zijn?

‘Ik vind het moeilijk te zeggen wat ik het allerbelangrijkst vindt, maar er zijn wel een paar dingen die ik echt bizar vind en graag anders zou zien. Dat ongezond voedsel zo goedkoop is, en gezond voedsel vaak zo duur. Nadia Zerouali haalt graag het voorbeeld aan van een doos frikandellen, die veel goedkoper is dan een net sinaasappels. Als je weinig te besteden hebt is die keuze snel gemaakt.. Daarnaast vind ik dat we wel wat minder vlees mogen eten met z’n allen.’

Wat is je grootste les uit je tijd bij Food Hub?

‘Waar ik het meest aan heb moeten wennen – en soms vind ik het nog steeds lastig – is de werkstijl. Ik heb echt moeten omschakelen naar een proactieve houding. De horeca is heel reactief: je gaat aan de slag als er gasten zijn, zo niet, dan ga je schoonmaken. Je kunt het niet echt voorbereiden. In dit werk moet je veel meer prioriteren. Ik ben wat dat betreft wel een deadlinewerker, als ik de druk voel kan ik in één dag werk voor twee weken doen. Daarnaast heb ik inhoudelijk heel veel geleerd bij Food Hub. Voordat ik hier kwam werken, geloofde ik onbewust dat het systeem binair was: bioindustrie is slecht, de ambachtelijke bakker is goed. Maar met de V Academy gingen we langs bij een grote kalverhouderij en realiseerde ik me: dit zijn helemaal geen dierenhaters of geldwolven, dit zijn mensen die met liefde hun werk doen, en passie hebben voor de dieren. Het is allemaal niet zo zwart-wit. Dat is misschien wel de belangrijkste boodschap die Food Hub wil uitdragen, en daar voel ik me erg bij thuis.’

Wat doe je als je geen pubquiz aan het winnen bent of Excelsheets in elkaar zet?

‘Ik bak brood, en dat deed ik al voordat iedereen dat tijdens de lockdown ging doen. En ik probeer veel te sporten – al lukt dat niet altijd. Ik kook heel graag voor vrienden en daar moet ook altijd bijzondere wijn bij, ik ben een grote wijnliefhebber. Alles rondom eten vind ik interessant. Stiekem zou ik ooit wel stage willen lopen bij een heel goed restaurant of bakkerij. Ik zou ooit wel bakker of kok willen worden. Het probleem met bakken is wel dat je zo vroeg moet opstaan – dat is dan weer niks voor mij.’

 

Wil je meer weten over de projecten waar Maarten mee bezig is? Of heb je een idee voor een voedselprogramma in jouw bedrijf of organisatie? Mail maarten@foodhub.nl

 

Op de hoogte blijven van Maartens werk – en dat van de rest van het Food Hub team? Abonneer je op de Food Hub Letter