Nieuws

Eva Flantua Projectleider Food Hub

DIT IS FOOD HUB | Eva zet zich in voor de Flevolandse korte keten

                   

november 2020

Eva is als gastronoom betrokken bij al onze projecten die zich in en rondom Flevoland afspelen. Flevoland is in Eva’s woorden ‘de groentetuin van Europa’, en het is haar persoonlijke missie om inwoners van Flevoland en daarbuiten kennis te laten maken met de producten van eigen bodem. Op die manier wil ze bijdragen aan een betere balans in het voedselsysteem. Want hoe mooi is het als we wat we lokaal maken ook lokaal kunnen krijgen? En dat begint met kennismaken met de Flevolandse producten. We vroegen Eva hoe ze dat – en meer – bij Food Hub wil bereiken.

Eva, wat doe je voor Food Hub?

“Bij Food Hub ben ik projectleider van verschillende projecten die met Flevoland of de korte keten te maken hebben. Mijn dagelijkse bezigheden zijn super divers, dat maakt het ook zo leuk. Van interessante sprekers vinden voor Flevo Campus Live, tot het onderzoeken van Almeerse fastfood en bellen met Europese projectpartners in Milaan. In al het werk is voedsel de basis, maar het gaat over zoveel meer dan alleen eten. Het gaat voor mij om het complete plaatje, laten zien hoe alle aspecten van voedsel bij elkaar komen.”

En waar houd je je nu mee bezig?

“Voor Flevo Campus werk ik aan losse projecten: het jaarlijkse Flevo Campus Live, de Summer Schools en denktanks, maar ik ben ook bezig om al die verschillende activiteiten aan elkaar te verbinden. Het is enorm gaaf dit te kunnen doen in Flevoland, op de plek waar ik in mijn kracht sta. Daarnaast gaat mijn werk ook de grenzen over en coördineer ik namens Flevo Campus en de Gemeente Almere het Food Wave project. Een Europees project dat jongeren in staat om bij te dragen aan de strijd tegen klimaatverandering, met voedsel als middel. Hier doen negentien Europese steden aan mee en Almere is hier één van.”

Wat is voor jou de kracht van Food Hub?

“Food Hub kijkt niet vanuit een eenzijdig perspectief, maar juist vanuit verschillende hoeken. Dat zie je ook terug in de Food Hub Formule waarin naast een duik in de theorie ook ‘met je de poten in de modder’ op bezoek gaat bij de boerderij of de keuken van een chef. Mijn eigen eerste ervaring met een Food Hub programma was de Summer School van Flevo Campus. Wat ik daar meemaakte was een programma dat gewoon klopt van A tot Z. Een voorbeeld: als je de hele ochtend gepraat en gediscussieerd hebt over duurzaam eten, dan krijg je vervolgens ook een duurzame lunch, met lokale producten. Dat was eigenlijk voor het eerst dat ik dat meemaakte: het gevoel dat het helemaal klopte.”

Juist omdat de programma’s van Food Hub zo divers zijn ingericht, is het nooit een eenzijdig gesprek. We proberen met al die verschillende inzichten, die op het eerste gezicht tegenstrijdig lijken, vooruit te kijken.

Wat heb je geleerd bij Food Hub?

“Wat ik heel mooi aan Food Hub vind, is dat we mensen echt in staat stellen om de wereld van voedsel te veranderen. We leiden elk jaar weer tientallen mensen op en ze worden echt onderdeel van een groeiend netwerk. Je bent dus met elkaar aan het bouwen aan een gedeelde missie. Het is heel waardevol dat netwerk te zien groeien en daar zelf aan te kunnen bijdragen. 

Juist omdat de programma’s van Food Hub zo divers zijn ingericht, is het nooit een eenzijdig gesprek. We proberen met al die verschillende inzichten, die op het eerste gezicht tegenstrijdig lijken, vooruit te kijken. En dan kom je erachter dat iedereen toch wel naar hetzelfde streeft: een gebalanceerd voedselsysteem.” 

 

Wil je meer weten over de projecten waar Eva mee bezig is? Of kennismaken met Eva? Mail eva@foodhub.nl

 

Op de hoogte blijven van Eva’s werk – en dat van de rest van het Food Hub team? Abonneer je op de Food Hub Letter