Nieuws

NIEUWS | ‘Voorbij de polarisatie’ – Food Hub medeorganisator van hét politieke landbouwdebat

                   

februari 2021

De toekomst van de landbouw is een van de centrale thema’s van de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart. Daarom gaan op donderdag 18 februari 2021 de landbouw-woordvoerders van maar liefst twaalf (!) politieke partijen met elkaar in gesprek, op basis van praktijksituaties die door vijf boeren worden aangedragen. Het debat is getiteld ‘Voorbij de polarisatie’ en Food Hub is trotse mede-initiatiefnemer van dit debat, dat hét politieke landbouwdebat lijkt te gaan worden in aanloop naar de verkiezingen.

De land- en tuinbouw zit te springen om een doortimmerd beleid voor de lange termijn. Team Agro NL, Food Hub en Agrio willen met dit debat een bijdrage leveren aan die lange termijnvisie voor boeren. Daarom zal gespreksleider Chantal Everaardt, verslaggever en presentatrice bij RTV Oost, de landbouwwoordvoerders van de politieke partijen uitdagen om met elkaar in gesprek te gaan en samen het landbouwbeleid te ontwikkelen. Joris Lohman (Food Hub) zal een introductie verzorgen waarin boer en burger alvast nader tot elkaar worden gebracht.

De opzet van het debat om te zoeken naar oplossingen voor een lange termijnvisie voor boeren slaat aan. Maar liefst twaalf landbouwwoordvoerders hebben hun deelname aan het debat bevestigd: Jaco Geurts (CDA), Jan Klink (VVD), Laura Bromet (GroenLinks), Tjeerd de Groot (D66), Caroline van der Plas (BBB), Roelof Bisschop (SGP), Frank Futselaar (SP), Jan Cees Vogelaar (JA21), Joris Thijssen (PvdA), Nynke Koopmans (FvD), Pieter Grinwis (CU) en Barry Madlener (PVV).

De landbouwwoordvoerders van de politieke partijen gaan met elkaar in gesprek op basis van vijf boerenpraktijksituaties. Iedere boer(in) vertelt welke kansen en bedreigingen ze zien ten aanzien van de vijf belangrijkste thema’s die er binnen de landbouw spelen:
1. Melkveehouder Bert de Boer – Stikstofuitstoot en natuurkwaliteit
2. Akkerbouwer Michiel van Andel – Vergroening teelten en voldoende inkomen
3. Varkenshoudster Sabine Grobbink – Intensiveren en extensiveren
4. Akkerbouwer Jarno Rietema – Meer en minder grond voor de landbouw
5. Pluimveehoudster Anne van Lith – Natuurvriendelijke landbouw en export

Hoe, wat, waar, wanneer?

Het debat wordt gelivestreamd vanuit het World Food Center in Ede. Kijk op donderdag 18 februari 2021 om 20:00 uur gratis naar de online uitzending van ‘hét landbouwverkiezingsdebat – voorbij de polarisatie’.

📺 Meld je aan via deze link om de uitzending te kunnen bekijken.

 

Het debat wordt georganiseerd door Agrio, Food Hub en TeamAgroNL.