Nieuws

Landbouw, stikstof en natuur: Voorbij de polarisatie

                   

De Balie, RePlanet en Food Hub brengen internationaal gerenommeerde auteur en spreker George Monbiot naar Nederland om de impasse in het landbouwdebat te doorbreken en lanceren platform ‘Stop the Foodfight’. Met filmvertoning van The Future of Food (2022, officiele selectie filmfestivals in o.a. Dublin, Zaragoza en Nairobi) en lezing door bekroond bestseller-auteur en journalist van the Guardian George Monbiot over zijn nieuwe boek ‘Regenesis’.

Op 27 november gaat De Balie aan de hand van de film The Future of Food (2022) van Hidde Boersma (moleculair bioloog), Joris Lohman (politicoloog) en regisseur Karsten de Vreugd in gesprek over het beëindigen van de polarisatie van het voedseldebat. De filmvertoning wordt vervolgd door een gesprek met George Monbiot, auteur van recent verschenen boek Regenesis, waarin hij met met zijn toekomstvisie voor de landbouw deze impasse doorbreekt. Beide onderdelen zijn zowel los als gecombineerd te bezoeken. De bijeenkomst vormt de start van een filmtour en de lancering van het platform Stop the Foodfight.

Profeten versus tovenaars

Wereldwijd hebben steeds meer mensen hebben te kampen met voedseltekorten en een gebrek aan toegang tot voldoende voedzaam eten. Klimaatverandering, teruglopende biodiversiteit, politiek instabiele situaties en stijgende voedselprijzen vormen de risico’s van het moderne voedselsysteem. Wie ooit wat leest over de toekomst van voedsel, of het debat volgt over de landbouw, weet dat er (onder meer) twee denkstromen zijn: die van de ‘profeet’, die stelt dat we meer in harmonie met de natuur moeten leven, en die van de ’tovenaar’ die zegt dat innovatie en meer technologie de oplossing gaan bieden. Deze termen zijn opgeworpen door journalist en bestseller-auteur Charles C. Mann: The Wizard and the Prophet.

The Future of Food: voorbij de polarisatie

In de film The Future of Food (2022) gaan tovenaar – Hidde Boersma – en profeet – Joris Lohman – het gevecht aan.⁠ Joris gelooft dat de wereld zich zou moeten richten op een leven dat meer in harmonie is met de natuur en Hidde denkt dat we onze voedselproductie nog verder moeten intensiveren om zo ruimte te creëren voor de natuur. Hidde en Joris ⁠proberen het verlammende effect te laten zien dat deze tegenstelling heeft op daadwerkelijk actie om het voedselsysteem te verduurzamen. De zoektocht die op humoristische wijze wordt gebracht brengt hen via de akkers van Flevoland naar de kassen in Wageningen, en uiteindelijk naar het platteland van Ghana. Lukt het hen de ideologische strijd te beslechten, en met een antwoord terug te keren in Nederland? 

George Monbiot: Regenesis

Regenesis, feeding the world without devouring the planet, is het recent verschenen boek van Britse zoöloog en columnist George Monbiot.  In zijn boek stelt hij dat de manier waarop we onszelf voeden, de planeet verstikt. Hij wijst landbouw aan als de grootste bedreiging voor de natuurlijke omgeving en haar vermogen om zichzelf te herstellen. Welke oplossingen leiden tot een systeem dat de wereld voedt zonder de planeet te verslinden? Welke veranderingen verwacht Monbiot daarbij van de Nederlanders? 

In beide onderdelen is er ruimte om het gesprek aan te gaan in een Q&A. We sluiten de avond af met concrete antwoorden die de polarisatie van het voedseldebat voorbij gaan.

 

Bekijk de trailer van The Future of Food.

Link naar filmvertoning en de lezing op 27 november. N.B. Combi-tickets voor beide onderdelen zijn mogelijk