Nieuws

Dit is de Food100 van 2020

                   

De Food100 van 2020 is bekend! De lijst der lijsten in de wereld van duurzaam voedsel en vernieuwende landbouw. De afgelopen weken is een onafhankelijke vakjury druk bezig geweest met het beoordelen van de ruim 350 aanmeldingen. Uit alle kandidaten zijn 50 changemakers ‘jonger dan 30’ en 50 gamechangers ‘ouder dan 30’ geselecteerd.

De Food100 is nadrukkelijk géén ranglijst, maar een actuele selectie van de 100 voedselveranderaars van vandaag en morgen, geselecteerd door een vakjury op basis van vier criteria (zie Food100.nl). De volgorde op de lijst is alfabetisch gerangschikt.

>> Bekijk de hele lijst

Speciale vermeldingen: Foodhelden

Er is een speciale vermelding voor drie changemakers van ‘onder de 30’ en drie gamechangers van ‘boven de 30’ vanwege hun buitengewone prestaties. De zes foodhelden werden bekendgemaakt tijdens een speciale livestream van Studio Food100, waarin behalve de foodhelden zelf ook juryvoorzitter Nadia Zerouali aanschoof. De livestream is hier in zijn geheel terug te kijken.

Onder de 30 zijn dat:

Arjuna Huis in ’t Veld – De Melkbrouwerij

Arjuna heeft een aanstekelijk enthousiasme. Samen met haar man vormt ze een powerkoppel en laat ze succesvol zien hoe mooi en lovend natuurinclusief boeren kan zijn. Voorbeeld van een daadkrachtige doener met een visie om mensen te betrekken bij een duurzamer voedselsysteem.

Malou van der Burgt – EVENT Hotels

Malou heeft meetbare resultaten behaald met het tegengaan van voedselverspilling in een omgeving die perfect als voorbeeld kan dienen voor een positieve impact. Deze dame verdient een steuntje in de rug.

Wilma Oosthoek – Stichting Student & Leefstijl

Wilma brengt haar achtergrond als boerendochter en wetenschappelijke vaardigheden samen om een beter voedselsysteem te creeëren voor mens, dier en planeet. Met Stichting Student & Leefstijl wordt essentiële aandacht gegenereerd aan voeding als medicijn binnen de gezondheidszorg. Indrukwekkend om te zien dat al meer dan 1.500 medische studenten hebben deelgenomen aan de extracurriculaire ontwikkelde cursus Students Experienced in Lifestyle and Food.

En boven de 30 zijn dat:

Joris Bijdendijk – RIJKS en Wils

Joris is en blijft een inspirerende pionier die zich inzet voor een beter voedselsysteem en daarbij ook maatschappelijke kwesties naar voren draagt. Hij heeft tijdens de coronatijd velen geïnspireerd met zijn take-away initiatief, organiseerde dit jaar de vrije maaltijdsoep en het grootste Heri Heri diner in samenwerking met Kip Republic. Joris is iemand die zijn bereik inzet voor een hoger doel.

Wilbert van de Kamp – Wilpret & Lokaal Kilo’s Schuiven

Wilbert is de allround no-nonsens aanpakker in het noorden van het land die lokaal voedsel op de kaart zet. Gedurende de coronacrisis heeft hij meerdere initiatieven geïnitieerd zoals de Grokaalbox en de Voedseldoos en heeft hij boeren geholpen om hun overschot te vermarkten. Wilbert is een doener bij uitstek.

Samuel Levie – Food Cabinet & Support Your Locals

Voor al het nuttigs dat Samuel bedenkt, verzamelt hij de juiste mensen om zich heen om in no-time een impactvol initiatief op te zetten zoals Support Your Locals. Daarmee heeft hij vele ondernemers geholpen. De boodschap achter zijn initiatieven is steeds zo relevant dat Nederland en de media hem blijven omarmen.

Over de Food100  

De jury bestond dit jaar uit Peter Klosse (smaakprofessor), Isabel Boerdam (o.a. Week zonder vlees), Martin Scholten (WUR), Bart Roetert (o.a. Instock), Anne Reijnders (De Lekkere Man), Ruud Zanders (Kipster) en Tim van der Mark (NAJK). De jury werd voorgezeten door Nadia Zerouali.

De initiatiefnemers van de jaarlijkse lijst van voedselveranderaars zijn AgriFood Capital, Food Hub, Food Inspiration en Slow Food Youth Network. Food100 wordt mede mogelijk gemaakt door Rabobank, Stichting DOEN en Foodvalley NL.

>> Bekijk de hele lijst