Nieuws

De Food100 2017: De veranderaars van vandaag en morgen

                   

oktober 2017

De afgelopen weken is de onafhankelijke vakjury druk bezig geweest met het beoordelen van de ruim 400 aanmeldingen. Uit alle kandidaten zijn 50 changemakers ‘jonger dan 30’ en 50 gamechangers ‘ouder dan 30’ geselecteerd.

De Food100 is nadrukkelijk géén ranglijst, maar een actuele selectie van de 100 voedselveranderaars van vandaag en morgen, geselecteerd door een vakjury op basis van vier criteria (zie Food100.nl) De volgorde op de lijst is alfabetisch gerangschikt. De jury bestaat uit Jaap Seidell (Vrije Universiteit), Anniek Mauser (Unilever), Helen Kranstauber (Food Cabinet), Selma Seddik (Instock), Martin Scholten (Wageningen UR) en Peter Klosse (de Echoput).

De hele lijst hier hier te downloaden.

Speciale vermelding

Er is een speciale vermelding voor 3 changemakers van ‘onder de 30’ en 3 gamechangers van ‘boven de 30’ vanwege hun buitengewone prestaties.

Boven de 30 zijn dat:

Jeroen Willemsen – Green Protein Alliance

Jeroen is de drijvende kracht achter de Green Protein Alliance. De GPA is een vernieuwend samenwerkingsverband van partijen die werken aan het versnellen van de eiwittransitie: de overgang naar een samenleving die voor haar eiwitbehoefte voornamelijk van duurzame, plantaardige bronnen afhankelijk is.

Ruud Zanders – Kipster B.V.

Ruud is al jarenlang dé innovator en aanjager op het gebied van pluimveehouderij. Lector bij de HAS, één van de grondleggers van het Rondeel concept en nu volop in het nieuws vanwege de start van het nieuwste kippen-concept: Kipster. Volgens experts is Kipster de meest duurzame (CO2-neutraal), dier- en boervriendelijke stal van Europa, wellicht de wereld. Naast eieren verkoopt Kipster ook burgers van de haantjes.

Hanno Pijl – Leids Universitair Medisch Centrum

Hanno is hoogleraar diabetologie aan het LUMC. Zijn passie voor voeding en gezondheid stamt uit de spreekkamer. Hij stelt dat Type 2 diabetes wordt veroorzaakt door samenspraak van erfelijke aanleg en verkeerde leefstijl. Het “westerse” voedingspatroon speelt daarbij een grote rol. Het stuit hem tegen de borst dat we met medicijnen proberen de schade te beperken, terwijl aanpassing van het voedingspatroon de ziekte kan voorkomen én omkeren.

Onder de 30 zijn dat:

Chloé Rutzerfeld – Food en Concept Design

Chloé is een van de absolute talenten op het gebied van Food & Concept Design. Vorig jaar maakte zijn al furore met STROOOP, de typisch Hollandse stroopwafel opnieuw uitgevonden op basis van bieten. Ze studeerde cum laude af van de Design Academy in Eindhoven. Ze werkt op een interdisciplinaire wijze en haar doelstelling is om met haar ontwerpen mensen in staat te stellen meer gezonde, duurzame en bewuste voedselkeuzen te maken.

 Jeroen Candel – Wageningen UR

Jeroen is assistent-professor bestuurskunde aan de Wageningen Universiteit, gespecialiseerd in voedselbeleid. Met zijn boek ‘Putting Food on the Table’ heeft hij in korte tijd een belangrijke rol als expert verworven in de discussie over het landbouwbeleid. Hij wordt met name veel gevraagd zijn input te geven in discussies over de hervorming van landbouw- naar voedselbeleid, op stedelijke, nationale en Europese schaal.

Dalila Sayd – Het EETschap

Dalila is een duizendpoot: kok, cateraar, netwerker en oprichter van het EETschap. Mensen dichter bij elkaar brengen middels eten, dat is haar doel. Nadat ze in verschillende sterrenrestaurants heeft gewerkt als kok, startte ze gedreven door maatschappelijke uitdagingen zoals eenzaamheid en gezondheid in 2014.