Nieuws

Eerste deelnemers ‘Transitie in AgriFood’ van start!

                   

Afgelopen donderdag en vrijdag kwamen de deelnemers van de eerste editie van Transitie in AgriFood bijeen in Amsterdam, in de thuishaven van Food Hub: Spring House, ‘Home for Radical Innovators’. Met uitzicht over het IJ, en de langsvarende binnenvaartschepen op weg naar haven Amsterdam, trapten we ieders transitie in AgriFood af.

Op donderdagavond vertrokken we vanuit een breed perspectief. Als voedselprofessional en transitiemaker is het allereerst van belang dat je begrijpt welke ontwikkelingen er plaats vinden op paradigma-niveau. Welke grote trends spelen er en op welke manier beïnvloeden deze trends het voedselsysteem van de toekomst? Joris Lohman gaf een inleiding in de transitietheorie en André Knol, oprichter en directeur van Innomics Enterprise Accelerator en Innomics AgriFoodTech, ging met de deelnemers in gesprek over ondernemerschap en corporate innovatie. Innovatie is een veel gehoord begrip, maar wanneer is iets innovatief en door welke processen gaat een innovatie heen?

“Het is als een slow motion crash van 3 tot 5 jaar. Je denkt de tijd te hebben, maar elke correctie kost minstens 1 jaar. Bedrijven moeten op crash course. Zij moeten meer handelingsbekwaamheid en handelingsnelheid ontwikkelen.”

André Knol

De vrijdag staat in het teken van de Reframing methode, ontwikkeld door Reframing Studio. Beatrijs Voorneman, ingenieur en senior designer bij Reframing Studio, neemt de deelnemers mee van ’the now’ naar ‘the future’. Hierna wordt de reframing methodologie toegepast op ieders zelf te ontwikkelen visie op het voedselsysteem. De wereld van voedsel verandert continu – en in een steeds hoger tempo. Als we producten of diensten willen bedenken die er écht toe doen, zullen we ons eerst een voorstelling moeten maken van die voedseltoekomst. Pas dan kunnen we begrijpen wat relevant en betekenisvol is op het moment dat ideeën werkelijkheid zullen zijn.

“Niet de problemen van vandaag oplossen maar proactief zoeken naar de mogelijkheden die de toekomst biedt.”

Beatrijs Voorneman

Van een nieuwe zorg aanpak middels voedsel tot het opleiden van een nieuwe generatie chefs, van de varkensboerderij van de toekomst tot een campagne om voedselverpakkingen te reduceren. De eerste aanzet is er, de komende maanden gaan we aan de slag met ieders voedseltransitie. Dit kan je live volgen via twitter & facebook.

Hier een impressie in foto’s van de eerste module, © JJPerspectives

 

 

Foodhub_Agri_JJ-5257 Foodhub_Agri_JJ-5266 Foodhub_Agri_JJ-5271 Foodhub_Agri_JJ-5282 Foodhub_Agri_JJ-5287 Foodhub_Agri_JJ-5311 Foodhub_Agri_JJ-5327 Foodhub_Agri_JJ-5337 Foodhub_Agri_JJ-5350 Foodhub_Agri_JJ-5353 Foodhub_Agri_JJ-5355 Foodhub_Agri_JJ-5370 Foodhub_Agri_JJ-5375 Foodhub_Agri_JJ-5378 Foodhub_Agri_JJ-5394