Nieuws

Dag 2 Flevo Campus Think Tank

                   

Op 20 januari is de Flevo Campus Think Tank van start gegaan. 20 Studenten en young professionals maken in dit 4-daagse programma met elkaar het manifest om voedselbeleid weer op de Almeerse politieke agenda te zetten. Op 7 maart zullen zij hun bevindingen presenteren tijdens Het Grote Stedelijke Voedseldebat.

Op de eerste dag heeft iedereen elkaar leren kennen, zijn de deelnemers volledig geïnformeerd over de Flevo Campus en haar doelen en wat het doel is van het manifest dat zij gezamenlijk creëren. Daarom is het nu tijd om de vergaderzalen even achter ons te laten en met de poten in de modder te gaan staan.

Als eerste bezoeken we biologisch akkerbouwer Wouter Klaasse Bos in Dronten. Samen met zijn vader runt hij het bedrijf en zijn we het land op gegaan om te zien en horen hoe het zit met de bodemkwaliteit. Het perspectief van vader Bos voegt een extra dimensie toe aangezien hij voorheen gangbaar boerde, maar zeker niet met minder aandacht voor zijn vak. Hoewel iedereen geregeld langs akkers rijd en spinazie eet, is het altijd verrassend om van degene die jouw spinazie verbouwt te horen wat daarvoor dagelijks gedaan moet worden.

Vervolgens ontmoetten we David Klingen bij de Jumbo supermarkt in Almere Buiten voor een supermarkt. Voor vele Almeerders is dit de dagelijkse voedselomgeving en David Klingen kan met zijn werkervaring op het hoofdkantoor bij verschillende supermarkten een inkijkje geven over de logica van supermarkten. Waarom zit er plastic om een biologische courgette? Waarom staan de vleesvervangers niet bij het vlees?

Als laatste bezochten we de Stadsboerderij Almere, een gemengd bedrijf met vleesrunderen en akkerbouw waar Tineke en Tom op biodynamische wijze werken. Hier werd met name de rol van de boerderij in de stedelijke omgeving van Almere belicht en benadrukte Tineke het belang van een plek waar kinderen kunnen zien waar hun eten vandaan komt. Iedere zaterdagochtend komt het Almeerse publiek naar de boerenmarkt om inkopen te doen. Tot slot een korte adempauze om elkaar vervolgens nog even goed aan de tand te voelen over de kwesties die ieder wil agenderen in het manifest.

Ondanks dat we ieder bezoek verlieten met meer vragen dan toen we aankwamen, zijn de deelnemers toch een stukje wijzer en hebben ze meer concrete input waarmee ze de Almeerse raadsleden zullen overtuigen om voedselbeleid op te nemen in hun agenda.

Bekijk de foto’s op de Facebookpagina van Flevo Campus voor een impressie van de tweede dag.