Aan de landbouwtafel met de architect
Iedereen aan tafel voor een breedgedragen verhaal over voedsel en landbouw
Het ‘voedselsysteem van de toekomst’ – we raken er maar niet over uitgepraat. Het is al op ontelbare manieren in kaart gebracht en uitgeschreven. Maar in deze gesprekkenreeks (i.s.m. de Balie in Amsterdam en het Nationaal Klimaatplatform) gooien we het over een andere boeg. We gaan niet het wiel opnieuw uitvinden, niet op zoek naar wéér een nieuwe visie; in plaats daarvan proberen we in gezamenlijkheid een ‘breedgedragen narratief’ te smeden.
Hoe komen we tot een landbouwvisie waarin de vruchtbare Nederlandse delta kan blijven floreren?
Dankzij onze ligging in de delta is het goed boeren in Nederland. Maar de ruimte is schaars en niet alles kan overal. Aan de landbouwtafel kijken we naar de mogelijkheden: wat kan waar wel? Hoe maken we de juiste ruimtelijke keuzes zodat de Nederlandse boer een duurzame toekomst tegemoet gaat?
Het Nederlands landbouwbeleid is lang op de korte termijn gericht geweest. Daar lijkt wat betreft Den Haag voorlopig geen verandering in te komen. Het Hoofdlijnenakkoord rept vooral over wat níet gaat veranderen en de nieuwe landbouwminister wil van het woord ‘transitie’ niets weten. Maar daarmee verdwijnen de uitdagingen waarvoor de landbouw staat niet. En blijven mogelijke kansen voor het boerenbedrijf bovendien onbenut.
Hoe komen we tot een landbouwvisie waarin de vruchtbare Nederlandse delta kan blijven floreren? En hoe stemmen we de uitdagingen in de landbouw af met urgente kwesties als verstedelijking, gezond drinkwater en bedreigde natuur? Daarover gaan we in gesprek met landschapsarchitect en rijksadviseur Jannemarie de Jonge.